Προτεραιότητα το διεθνές δίκαιο για τους Ελβετούς

Προτεραιότητα το διεθνές δίκαιο για τους Ελβετούς26.11.2018Ειδήσεις

Κρίσιμη απόφαση σε δημοψήφισμα

Τρία δημοψηφίσματα έγιναν χθες στην Ελβετία, το ένα εκ των οποίων θεωρήθηκε ιδιαίτερα σοβαρό σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό οι Ελβετοί κλήθηκαν να αποφασίσουν αν το διεθνές δίκαιο είναι υπεράνω του εθνικού.

Πρόκειται για την αποκαλούμενη πρωτοβουλία αυτοπροσδιορισμού που προωθεί το υπερσυντηρητικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) -που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας- και απαιτεί το εθνικό δίκαιο να είναι ισχυρότερο του διεθνούς.

Παρόλη την προεκλογική

εκστρατεία, οι Ελβετοί σε ποσοστό -περίπου- 67% απέρριψαν την πρόταση και αποφάσισαν πως προτεραιότητα θα έχουν οι διεθνείς νόμοι. Ο αντίλογος απέναντι στο κίνημα του SVP ήταν πως μια τέτοια μετατροπή θα κατέστρεφε τον ουδέτερο διεθνή χαρακτήρα της Ελβετίας. Το ενδεχόμενο οι Ελβετοί να υπερψήφιζαν το μέτρο «ελβετικός νόμος, όχι ξένοι δικαστές» ανησύχησε την Ευρώπη.

Επιπτώσεις

«Η Ελβετία, η οποία επιθυμεί να θεωρεί τον εαυτό της μοντέλο δημοκρατίας, θα είναι το πρότυπο για αυταρχικές κυβερνήσεις, όπως αυτές του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία ή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Και θα τη χαιρετούσαν όλοι οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί: από το πολωνικό PiS έως το αυστριακό FPO και τη γερμανική AfD» έγραφε χθες η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

Επιπλέον, ενδεχόμενη υπερψήφιση του μέτρου θα σήμαινε ότι η Ελβετία θα εγκατέλειπε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ώρα που η Γενεύη έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα ως παγκόσμια πρωτεύουσα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι επιπτώσεις όμως δεν θα σταματούσαν στο εσωτερικό της χώρας. Ενα δημοψήφισμα εναντίον των «ξένων δικαστών» θα μπορούσε να ενισχύσει όλες τις εθνικιστικές ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη, όπως είχε εκφράσει φόβους και η Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα