Συνέδριο για τη σχέση Ορθοδοξίας και επιστήμης

Συνέδριο για τη σχέση Ορθοδοξίας και επιστήμης26.11.2018Ρεπορτάζ

Συμβαδίζουν η επιστήμη και η Ορθοδοξία; Είναι δυνατόν η φιλοσοφία να παίξει τον ρόλο του... μεσολαβητή ανάμεσα στην επιστήμη και στην ορθόδοξη θεολογία;

Αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν στο συνέδριο «Η σχέση επιστήμης και Ορθοδοξίας: Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη έως το Σάββατο στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο θα

παρουσιαστούν εκτενώς τα αποτελέσματα του επιστημονικού προγράμματος «Επιστήμη και Ορθοδοξία ανά τον κόσμο» του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το οποίο χαρτογράφησε τις σχέσεις επιστημών και Ορθοδοξίας, ύστερα από μια τριετή εκτενή έρευνα.

Δέκα χώρες

Με ερευνητές σε δέκα χώρες, μια βάση δεδομένων ως υλικό έρευνας, συνεντεύξεις από τους κύριους πρωταγωνιστές της συζήτησης, συνέδρια, εργαστήρια και διαλέξεις και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ που θα κυκλοφορήσει το 2019 θα αναδειχθούν οι σημαντικότερες όψεις αυτής της σχέσης, οι οποίες προσφέρονται όχι μόνο για την καλύτερη αποτίμησή της μέχρι τώρα, αλλά και για απαραίτητους προβληματισμούς για το μέλλον της. Η βιοηθική, η οικολογία και το περιβάλλον, η φυσική και η κοσμολογία, αλλά και η ψυχολογία και η ψυχανάλυση προσεγγίζονται σε συνδυασμό με την οπτική της σχέσης επιστήμης και Ορθοδοξίας τόσο χρονικά (ιστορική προσέγγιση) όσο και γεωγραφικά, αναφορικά με την αντίστοιχη σχέση στη Δύση. Τέλος, θα συζητηθεί ο ρόλος της φιλοσοφίας ως ενδιάμεσος χώρος αναφοράς ή, κατά κάποιον τρόπο, «κοινή γλώσσα» μεταξύ επιστήμης και ορθόδοξης θεολογίας.

Σπύρος Μουζακίτης

Keywords
Τυχαία Θέματα