Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί

Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί26.11.2018Άρθρα

Αποτελεί δέσμευση της Ν.Δ. η αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας

Από τον
Χριστόφορο Μπουτσικάκη*

Με θλίψη αλλά και αγανάκτηση οι πολίτες της χώρας είδαν, για άλλη μια χρονιά, μια χούφτα κουκουλοφόρων και μπαχαλάκηδων να πυρπολούν το κέντρο της Αθήνας και να καταστρέφουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης,

κατά τον «εορτασμό» της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι μολότοφ, οι οδομαχίες και οι ανυπολόγιστες ζημιές δεν φαίνεται, όμως, να άγγιξαν ούτε στο ελάχιστο την κυβέρνηση, που αντιμετώπισε το θλιβερό αυτό θέαμα με κυνισμό και αδιαφορία. Ο πάλαι ποτέ ακτιβιστής Αλέξης Τσίπρας, ο θιασώτης της δράσης του «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» Κώστας Γαβρόγλου και η οπαδός της «αστυνομικής αυτοπροστασίας» Κατερίνα Παπακώστα, αντέδρασαν σαν να μη συνέβη τίποτα. Εφτασαν δε σε σημείο να διατείνονται με θράσος ότι χειρίστηκαν τα επεισόδια με τον «καλύτερο τρόπο». «Business as usual» δηλαδή, όπως θα έλεγαν αγγλιστί και τα υπουργικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που με περισσή υποκρισία έβγαλαν τα κοστούμια της εξουσίας, ενδύθηκαν τον μανδύα του ανέξοδου αντιαμερικανισμού και κατέβηκαν στην καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Είναι προφανές, πλέον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αλλάξει. Είτε από ιδεοληψία είτε από φόβο μήπως και δυσαρεστήσει τους παλαιούς συντρόφους του, θα συνεχίσει να παρακολουθεί αμέτοχος την ώρα της καταστροφής και να χαϊδεύει μετά τους δράστες. Το ευτύχημα, είναι, όμως ότι η αποτυχημένη θητεία της κυβέρνησης τελειώνει και ότι η επόμενη επέτειος του Πολυτεχνείου δεν θα τη βρει στο τιμόνι της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία δεν θα χρειάζεται στο εξής καμία ειδική άδεια για να εισέρχεται στα πανεπιστήμια. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει, μάλιστα, ότι θα προχωρήσει αμέσως: Με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση στην επόμενη Βουλή. Αλλωστε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η κοινή λογική λέει ότι έφτασε πια η ώρα να αρθεί ένα αναχρονιστικό καθεστώς που καταστρατηγήθηκε με κάθε τρόπο και μετέτρεψε τα πανεπιστήμιά μας σε χώρους ασυλίας. Στη θέση του θα ισχύσουν διατάξεις οι οποίες θα κατοχυρώνουν έμπρακτα την ελευθερία της έκφρασης ώστε να αποκατασταθεί επιτέλους το κύρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Αντί για ορμητήριο κακουργηματικών πράξεων και ανομίας το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να εξυψωθεί σε κέντρο παιδείας, έρευνας και μάθησης. Ενας χώρος ανοιχτός σε ιδέες αλλά ερμητικά κλειστός στη βία, όπου κανείς δεν θα φοβάται να εκφράζει τις απόψεις του.

Σε απόλυτη αντίθεση με την αδιανόητη έκθεση Παρασκευόπουλου, η οποία αποκαλεί ουτοπική την εξάλειψη της βίας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, εμείς έχουμε την αποφασιστικότητα να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Με απλά λόγια, οι Ρουβίκωνες, οι έμποροι ναρκωτικών και οι παράνομοι, κάθε λογής, θα πεταχτούν έξω από τα πανεπιστήμια την επόμενη μέρα.


*Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα