Μέσα σε 38' το «διαζύγιο» Βρετανίας - Ευρ. Ενωσης!

Μέσα σε 38' το «διαζύγιο» Βρετανίας - Ευρ. Ενωσης!26.11.2018Ειδήσεις

Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν για το σχέδιο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και τα βήματα που θα ακολουθήσουν

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σε μια Σύνοδο Κορυφής που δεν κράτησε ούτε μία ώρα, για την ακρίβεια διήρκεσε μόλις 38 λεπτά, ενέκριναν το «διαζύγιο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο οι 27 ηγέτες της Ενωσης, το πρωί της Κυριακής.

Η συμφωνία ορίζει τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου και περιγράφει το πλαίσιο

των μελλοντικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο, με τους Ευρωπαίους να τάσσονται υπέρ της όσο το δυνατόν πιο στενής σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit. Το κείμενο της συμφωνίας πρέπει τώρα να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο, διαδικασία που αναμένεται δύσκολη, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί στη βρετανική Βουλή, ενώ νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τη χθεσινή «ημέρα θλίψης» με μια συμφωνία, όμως, που είναι «ό,τι καλύτερο γίνεται». H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε τη συμφωνία ως απαρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη Βρετανία και εμφανίστηκε συνολικά αισιόδοξη, τονίζοντας: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τον έλεγχο των συνόρων μας, ενώ μας δίνει και τον έλεγχο των χρημάτων μας». «Θα έχουμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα των φορολογουμένων για τις δικές μας προτεραιότητες» επεσήμανε η κυρία Μέι και κάλεσε τους βουλευτές στη χώρα της να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Οπως προανήγγειλε και στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, από σήμερα αρχίζει η προσπάθεια να πειστούν οι βουλευτές για τα οφέλη της συμφωνίας και γι' αυτόν τον λόγο θα δημοσιοποιηθούν αναλύσεις και θα γίνουν δημόσιες συζητήσεις, με στόχο να μην απορριφθεί το κείμενο, κάτι που θα έφερνε τη Βρετανία μπροστά σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει επί της συμφωνίας στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως η έγκρισή της δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, καθώς οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας αλλά και πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών είναι αποφασισμένοι να την καταψηφίσουν.

Την ίδια ώρα, με ανοιχτή επιστολή της προς τους πολίτες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός απηύθυνε δραματική έκκληση στήριξης της συμφωνίας, είτε ψήφισαν υπέρ είτε κατά της εξόδου, καθώς αυτή τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τσίπρας: Δύσκολη αλλά ιστορική καμπή για την Ε.Ε.

Για ισορροπημένη συμφωνία σε μια δύσκολη αλλά ιστορική καμπή για την Ε.Ε. έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit. «Η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισορροπημένη. Οφείλουμε να εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα της και στη μελλοντική εταιρική σχέση Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε o πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter.

Στις εργασίες της έκτακτης συνόδου η Ελλάδα τήρησε την αρχή της αλληλεγγύης προς την Iσπανία και την Ιρλανδία, ώστε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων τόσο στο Γιβραλτάρ όσο και στην Ιρλανδία.

Επίσης, υποστήριξε το σημείο που αναφέρεται στη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, ώστε να εγγυάται την αυτονομία της Ε.Ε. στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα στο μέλλον.

«Η νέα συμφωνία πρέπει να αναδεικνύει τη μοναδικότητα της σχέσης με το πρώην μέλος και να μην αποτελεί προηγούμενο για τρίτες χώρες. Να διασφαλίζει το σημερινό επίπεδο προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων» πρόσθεσε στην ίδια ανάρτηση ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα