Πιο εύκολη η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία μέσω εξωδικαστικού

Πιο εύκολη η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία μέσω εξωδικαστικού12.10.2018Άρθρα

Τι αλλάζει για τον υπολογισμό των δόσεων που θα πληρώσουν οι οφειλέτες

Ανάσα σε όσους επιδιώκουν να ρυθμίσουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού δίνει απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, που αλλάζει τη βάση με την οποία προσδιορίζονται οι δόσεις (μπορεί να φτάσουν και τις 120). Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα απόφαση, για να ενταχθεί ένας οφειλέτης

στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα λαμβάνονται υπ’ όψιν δύο παράμετροι:

• Ο μέσος όρος των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας.
• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη
Από αυτά τα δύο μεγέθη θα επιλέγεται το μεγαλύτερο ποσό, που θα καθορίζει και την «ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη», όπως ορίζεται στην απόφαση.

Σημειώνεται ότι η αρχική διάταξη προέβλεπε πως λαμβάνονται υπ' οψιν «τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της πιο κερδοφόρας χρήσης της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, η υποχρέωση αποπληρωμής φόρων, η ανάγκη για πραγματοποίηση επενδύσεων απαραίτητων για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, καταθέσεις, καθώς και το ελάχιστο αναγκαίο ποσό για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο στον νόμο 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, παρέχεται πλέον η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση και οφειλών που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Ηδη έχουν συμπληρωθεί 60 εβδομάδες από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος αρχικά αφορούσε μόνο επιχειρήσεις.

Πλέον, περισσότερες από 55.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ομόρρυθμοι εταίροι και αγρότες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των χρεών τους, ενώ πάνω από 3.750 οφειλέτες έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, υποβάλλοντας οριστικά τη σχετική αίτηση, και ήδη έχουν ρυθμιστεί τα χρέη σε περίπου 600 από αυτούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα