Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματά σας!

Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματά σας!12.10.2018Πρόσωπα

Ο Παυλόπουλος έθεσε ευθέως στον Στάινμαγερ το θέμα των αποζημιώσεων

«Μας χρωστάτε» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ομόλογό του στη διάρκεια του επίσημου δείπνου. Εκανε την... πάπια ο πονηρός Γερμανός

Η Θέση μας: Υποπτη εμμονή με τις «Πρέσπες»

Διαβάστε επίσης:

►Σαν σήμερα η απελευθέρωση από τους ΝΑΖΙ►Εκλεβε ρεύμα η καφετέρια της... διαπλοκής►Ελήφθη η ιστορική απόφαση: Το Φανάρι έδωσε Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία►Ν.Δ.: Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη Σπυράκη!►Το χιούμορ του Τσίπρα
για τον Καμμένο!►Σφάζονται στα Σκόπια

Ιστορική ομιλία Παυλόπουλου για τις κατοχικές αποζημιώσεις

Εθεσε προ των ευθυνών του τον Γερμανό πρόεδρο Φ. Β. Στάινμαγερ. Τι είπε για την Ε.Ε., το Προσφυγικό και το Σκοπιανό

Με μια ιστορική παρέμβασή του ενώπιον του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε μετ' επιτάσεως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και της ανάγκης αποκατάστασης του δίκαιου αιτήματος της ελληνικής πλευράς.

Θυμίζοντας την ομιλία του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου μπροστά στον Μπιλ Κλίντον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνηση στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσα στο πλαίσιο αντίστασης εναντίον εκείνων που, όπως κι εσείς γνωρίζετε, θέλουν να γυρνούν πίσω σ’ ένα εφιαλτικό παρελθόν, εντάσσει η Ελλάδα απαιτήσεις της που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της Κατοχής, τις οποίες, παγίως, θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως. Ολως αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος έστειλε και νέο μήνυμα προς τους εταίρους: «Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε προς όλους τους εταίρους μας ότι η αρχή της αλληλεγγύης αποτελεί θεμελιώδη κανόνα, πάνω στη βάση του οποίου στηρίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σύμφωνα με την Ιστορία του και τον πολιτισμό του. Οφείλουμε λοιπόν
να σεβόμαστε την αρχή αυτή σε όλες της τις εκφάνσεις, και ιδίως όσον αφορά την επίλυση του -υπαρξιακού για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια- προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Επέκεινα, εταίροι οι οποίοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αρχή αυτή παραβιάζουν ευθέως τόσο την ευρωπαϊκή έννομη τάξη όσο και τον αξιακό κώδικα του κοινού μας πολιτισμού».

Μεγάλο κόστος

Ο κ. Παυλόπουλος, που χρησιμοποίησε στίχους του Γερμανού ποιητή και φιλέλληνα Γιόχαν Κρίστιαν Φρίντριχ Χέλντερλιν από το πασίγνωστο ποίημά του «Ελλάδα», υπενθύμισε ότι ο ελληνικός λαός, «όπως όλοι πλέον αναγνωρίζουν, κατέβαλε μεγάλο κόστος για λάθη των μνημονιακών προγραμμάτων», ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση Ελλάδας και Ευρώπης: «Οπως η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, εξίσου και η σημερινή Ευρώπη θα ήταν αδιανόητη δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της. Και τούτο όχι μόνο λόγω της εμβληματικής της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και λόγω των σύγχρονων δυνατοτήτων της, να συμβάλλει ουσιωδώς, στο μέτρο που της αναλογεί, προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ολοκλήρωσης».

Εντύπωση προκάλεσε ότι κατά την αντιφώνησή του ο Γερμανός πρόεδρος δεν είπε λέξη για το θέμα των αποζημιώσεων που έθιξε ο κ. Παυλόπουλος.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε και για το θέμα των Σκοπίων. «Επιδιώκουμε την πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., με βασική προϋπόθεση την επίλυση του ονόματος. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια, μόνο αν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να προχωρήσει η Συμφωνία» ανέφερε και έκανε λόγο για «εμμονές» από την αντίθετη πλευρά για το ζήτημα. «Με σεβασμό στο ευρωπαϊκό Δίκαιο, εμείς είμαστε ανοιχτοί να τους δεχτούμε, αρκεί να κάνουν κι εκείνοι γρήγορα βήματα» διεμήνυσε.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η φιλία χτίζεται με πράξεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έπραξε χθες το εθνικό του καθήκον, αναφερόμενος επισήμως σε όσα οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας για τη λεηλασία που διέπραξαν -εκτός των άλλων εγκλημάτων- οι ναζί στη χώρα μας. Ως ευγενής άνθρωπος, ο Ελληνας Πρόεδρος έδωσε στον ομόλογό του μια ευκαιρία: Να τακτοποιηθεί το θέμα, όπως αρμόζει μεταξύ φιλικών κρατών, προτού η Ελλάς κάνει το επόμενο νομικό βήμα.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Στάινμαγερ, ως ευφυής και καταρτισμένος νομικά, έλαβε το μήνυμα. Εάν πράγματι λοιπόν οι Γερμανοί εννοούν ότι θέλουν να ξεχάσουμε εκτός από τα παλαιά και τα μνημονιακά χρόνια, ήρθε η ώρα να προχωρήσουν σε πράξεις. Διότι με λόγια δεν χτίζονται ανώγια και κατώγια...

Νίκος Ελευθερόγλου

Απίθανοι τύποι: Εβαλαν την Αχτσιόγλου στην... υποδοχή

Η Eφη Αχτσιόγλου υποδέχθηκε -και μάλιστα ιδιαιτέρως εγκάρδια- τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στο Σύνταγμα, όπου ο τελευταίος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

Η επιλογή της κυρίας Αχτσιόγλου προκάλεσε ομολογουμένως εντύπωση, αφού, αν μη τι άλλο, δεν είθισται τον πρόεδρο μιας χώρας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη να τον υποδέχεται ο υπουργός Εργασίας!

Πολύ πιθανόν η κυρία Αχτσιόγλου να προτιμήθηκε από όλα τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την πάντα κομψή παρουσία της, που σίγουρα δεν άφησε ασυγκίνητο τον Γερμανό πρόεδρο.

Η νεαρή υπουργός ήταν ιδιαιτέρως χαμογελαστή και ευδιάθετη, και έκλεψε σαφώς τα βλέμματα από τον κ. Στάινμαγερ με το στιλ της. Προτίμησε λευκή φούστα σε στενή γραμμή και ροζ σατέν πουκάμισο, ενώ φόρεσε, όπως πάντα, ψηλές γόβες. Για ένα είμαστε απολύτως σίγουροι: Ο κ. Στάινμαγερ έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Συμβολική επίσκεψη στο πρώην κολαστήριο

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι επισκέφθηκε συμβολικά ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Νωρίς το πρωί, και λίγο πριν συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Γερμανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, πέρασε την πύλη του στρατοπέδου, στο οποίο κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχαν βασανιστεί και στη συνέχεια είχαν βρει μαρτυρικό θάνατο ή είχαν σταλεί στα στρατόπεδα της Γερμανίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής χιλιάδες Ελληνες.

Το προεδρικό ζευγάρι ξεναγήθηκε στον χώρο και άκουσε ιστορίες κρατουμένων από την περίοδο της Κατοχής. Στη συνέχεια ο κ. Στάινμαγερ προχώρησε σε μια κίνηση συμβολισμού, αφού άφησε στον χώρο λίγα λευκά λουλούδια ως ένδειξη συγγνώμης για όσα διέπραξαν οι συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Για έναν χρόνο

Το στρατόπεδο, το οποίο πριν από την Κατοχή ήταν εγκαταστάσεις στρατώνα, άρχισε να λειτουργεί στις 3 Σεπτεμβρίου 1943 και σταμάτησε στις 27 Σεπτεμβρίου 1944, όταν οι Γερμανοί άρχισαν να αποσύρονται από τα ελληνικά εδάφη. Από εκεί πέρασαν συνολικά πάνω από 21.000 κρατούμενοι. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και Εβραίοι, οι περισσότεροι εκ των των οποίων μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία. Να σημειωθεί πως σήμερα συμπληρώνονται 74 χρόνια από την ημέρα που η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους ναζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα