Γιγάντιο τσουνάμι στο Ιόνιο αν «καταρρεύσει» η Αίτνα!

Γιγάντιο τσουνάμι στο Ιόνιο αν «καταρρεύσει» η Αίτνα!12.10.2018

Το ενεργό ηφαίστειο κινείται αργά προς την Ελλάδα! Αν σημειωθεί κατολίσθηση, θα κινδυνεύσουν οι ακτές και τα νησιά μας

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Γερμανοί και Ιταλοί ερευνητές προχώρησαν σε μια ανησυχητική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το ενεργό ηφαίστειο Αίτνα, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που βρίσκεται στην ανατολική Σικελία, κινείται αργά προς το Ιόνιο Πέλαγος, γεγονός που ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο «καταστροφικής κατάρρευσης» και πρόκλησης

επικίνδυνου τσουνάμι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μορέλια Ουρλάουμπ του γερμανικού Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Geomar Helmholtz στο Κίελο, αδυνατούν να προβλέψουν τον ακριβή χρόνο αυτής της κατάρρευσης.

Οπως λένε χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να γίνει σε λίγα χρόνια, σε μερικούς αιώνες ή σε χιλιάδες χρόνια από τώρα. Οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες έχουν διαπιστώσει ότι οι νοτιοανατολικές ορατές πλευρές της Αίτνας μετακινούνται προς τη θάλασσα με ρυθμό περίπου δύο έως τριών εκατοστών ετησίως.

Ωστόσο πέρυσι οι γεωλόγοι παρατήρησαν πρώτη φορά, με τη βοήθεια υποθαλάσσιων οργάνων, ότι οι πλευρές του ηφαιστείου που βρίσκονται κάτω από το νερό μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες του Μαΐου του 2017 μετακινήθηκαν τέσσερα εκατοστά προς τα ανατολικά.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν ότι η Αίτνα ενδέχεται να έχει αρχίσει να καταρρέει από το ίδιο της το βάρος παρά από την κίνηση του μάγματος στο εσωτερικό της.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν αυτή η αργή κατολίσθηση μπορεί να γίνει απότομη ούτε, φυσικά, πότε. Κρίνοντας όμως από άλλες ανάλογες περιπτώσεις στον κόσμο, θεωρούν αρκετά πιθανό μια τέτοια απότομη κατολίσθηση να προκαλέσει τσουνάμι που θα απειλήσει εκατομμύρια ανθρώπους στις πλαγιές της Αίτνας και τις ακτές του Ιονίου!

Υπάρχει ο φόβος της επιτάχυνσης

«Προς το παρόν η κίνηση είναι πραγματικά αργή, όμως υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί και να προκαλέσει κατολίσθηση, που θα κινηθεί γρήγορα προς τη θάλασσα» δήλωσε η Ουρλάουμπ. «Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε 10 ή σε 100 ή σε 100.000 χρόνια. Πρέπει να το ερευνήσουμε περαιτέρω, να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος και να έχουμε στον νου μας την πλαγιά της Αίτνας» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα