Νέα κρίσιμη τριμερής στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό!

Νέα κρίσιμη τριμερής στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό!24.05.2018Πρόσωπα

Τα δύο (ελληνικά) κείμενα που θα τεθούν στο τραπέζι σήμερα και αύριο από Κοτζιά στη συνάντηση με Ντιμιτρόφ, παρουσία Νίμιτς

Δύο κείμενα, που έχουν συνταχθεί από την ελληνική πλευρά και αφορούν από το όνομα των Σκοπίων, το «erga omnes» και την εξάλειψη του αλυτρωτισμού έως τις μελλοντικές συνεργασίες

σε ζητήματα έρευνας και εκπαίδευσης, θα τεθούν, όπως είπε από τις ΗΠΑ ο Νίκος Κοτζιάς, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων συζήτησε χθες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη κρίνεται καθοριστική για την εξέλιξη του Σκοπιανού, αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα αποφασιστεί αν η γειτονική χώρα θα λάβει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.

Ανησυχία των ΗΠΑ

Χθες, ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου και τα ζητήματα που τέθηκαν στις συνομιλίες, οι οποίες διήρκεσαν τον διπλάσιο χρόνο απ' αυτόν που είχε προβλεφθεί, ήταν η ανησυχία των ΗΠΑ για την απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας και η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, μαζί με μια σειρά από θέματα κοινού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Κοτζιάς είχε και αυτός την ευκαιρία να εκφράσει τους προβληματισμούς του για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την προκλητική συμπεριφορά που ρίχνει λάδι στη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

«H συζήτησή μας αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ» τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα