Αρτα: Εκρυβαν αρχαιότητες που ανάγονται ως το 7000 π.Χ.

Αρτα: Εκρυβαν αρχαιότητες που ανάγονται ως το 7000 π.Χ.24.05.2018Αστυνομικά

Καίριο πλήγμα κατά της αρχαιοκαπηλίας πέτυχαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, που κατέσχεσαν δύο ταξιδιωτικούς σάκους με αρχαιότητες σε θαμνώδη περιοχή στην Κορωνησία Αρτας.

Στον εντοπισμό του αρχαίου θησαυρού της Κορωνησίας πρωτοστάτησε ο ιδιωτικός ερευνητής και σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO Γιώργος Τσούκαλης.

Η άκρη του νήματος βρέθηκε ύστερα από πληροφορίες για την ύπαρξη κρυμμένων σάκων με αρχαιολογικά αντικείμενα στην περιοχή.

Επειτα από έρευνα και παρακολούθηση των συνεργατών του ιδιωτικού ερευνητή Φώντα Βρόσγου και του Γιώργου Μανίκα και συντονισμένες ενέργειες της Ασφάλειας Ιωαννίνων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι σάκοι με πήλινα και λίθινα αντικείμενα και άλλα αρχαία ευρήματα και βάσει του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων περιήλθαν στο ελληνικό κράτος.

Μέσα στους ταξιδιωτικούς σάκους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οκτώ αρχαία νομίσματα, κλασικής - ελληνιστικής περιόδου, θραύσματα λίθινων εργαλείων άγνωστης χρονολόγησης, τρεις λαβές αγγείων, που προσδιορίζονται χρονολογικά στο έτος 7000 π.Χ. έως 1000 π.Χ., δύο στρογγυλές λίθινες σφαίρες άγνωστης χρονολόγησης και πήλινα θραύσματα, που χρονολογούνται μεταξύ αρχαϊκής και ρωμαϊκής εποχής.

Tα κατασχεθέντα αντικείμενα θα σταλούν στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία για την περαιτέρω εξέτασή τους, για τον ακριβή προσδιορισμό της χρονολόγησης και της αρχαιολογικής εκτίμησής τους. Προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα