Ενδοσχολικά φροντιστήρια για ξένες γλώσσες, Πληροφορική

Ενδοσχολικά φροντιστήρια για ξένες γλώσσες, Πληροφορική24.05.2018Παιδεία

Εξαγγελίες Γαβρόγλου για τους μαθητές γ' γυμνασίου του επόμενου έτους, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις... «αν χρειαστεί»

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Δωρεάν μαθήματα Πληροφορικής και ξένων γλωσσών ανακοίνωσε ο Κώστας Γαβρόγλου. Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο ραδιόφωνο 24/7 προανήγγειλε ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από το νέο σχολικό έτος και θα αφορά τους μαθητές της γ' γυμνασίου.

Τα μαθήματα αυτά θα είναι δωρεάν και θα πραγματοποιούνται μετά το κανονικό ωράριο,

καθώς θα είναι ένα πρόσθετο πρόγραμμα στα σχολεία. Για την υλοποίηση του μέτρου θα προσληφθούν, εφόσον και όπου απαιτηθεί, εκπαιδευτικοί Πληροφορικής και ξένων γλωσσών. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να εφαρμόσει, έστω πιλοτικά, ένα μέτρο με φιλολαϊκό πρόσημο που θα μπορέσει, αν ευοδώσει και επεκταθεί, να ελαφρύνει τις οικογένειες των μικρών παιδιών από το οικονομικό άχθος των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Σήμερα τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, που ανοίγουν και τον δρόμο για τα ανώτατα ιδρύματα σε άλλες χώρες ή για καριέρα στο εξωτερικό, είναι εγκεκριμένα από φορείς όπως το Βρετανικό Συμβούλιο και η προετοιμασία γίνεται από ιδιωτικά φροντιστήρια. Εδώ, λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να βρει τη «χρυσή τομή», ώστε τα αντίστοιχα κρατικά πιστοποιητικά για τη γνώση ξένων γλωσσών ή και για την Πληροφορική να έχουν ισχύ και στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μη μείνει το μέτρο «κενό γράμμα».

Εθνικό Απολυτήριο

Στην ίδια συνέντευξη ο Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις θα δοθεί στη δημοσιότητα νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα που θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες εξετάσεις για τα πανεπιστήμια. Οπως είπε, θα είναι περισσότερο εξορθολογισμένο και στον πυρήνα του θα βρίσκεται το Εθνικό Απολυτήριο, ενώ χρονικός ορίζοντας εφαρμογής είναι ο Ιούνιος του 2020.

Με τη φράση «θα έχουμε το νέο σύστημα που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα περισσότερων παιδιών να σπουδάζουν αυτό που θέλουν» ο Κώστας Γαβρόγλου κρύβει τεχνιέντως την πλήρη απελευθέρωση της πρόσβασης στα πανεπιστήμια με περιορισμούς στις πολυτεχνικές, τις ιατρικές και τις νομικές σχολές.

Σχετικά με τις καταγγελίες για ανομία στα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το άσυλο και υποστήριξε ότι «η Αστυνομία μπορεί να παρέμβει στα πανεπιστήμια και πρέπει να το κάνει, αν διαπράττονται ποινικά αδικήματα. Δεν χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία», ενώ πάλι επικαλέστηκε το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», λέγοντας ότι «αν οι φοιτητές μπορούσαν να οργανωθούν μέσα στα πανεπιστήμια, δεν θα υπήρχαν προβλήματα παραβατικότητας»...

Keywords
Τυχαία Θέματα