Μόνο τέσσερα από τα 128 Eurofighter είναι αξιόμαχα

Μόνο τέσσερα από τα 128 Eurofighter είναι αξιόμαχα03.05.2018Ειδήσεις

Καθηλωμένα τα γερμανικά δελταπτέρυγα μαχητικά, έχουν πρόβλημα στα ραντάρ! Μείωσε τις στρατιωτικές δαπάνες η Ρωσία

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, καθώς σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το περιοδικό «Der Spiegel» μόλις τέσσερα από τα 128 δελταπτέρυγα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter είναι ετοιμοπόλεμα.

Η έκθεση θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση τις στρατιωτικές ικανότητες της Γερμανίας, ενώ γεννά ερωτήματα σχετικά

με την εκπλήρωση δεσμεύσεων της χώρας προς το ΝΑΤΟ. Τα αεροσκάφη που βρίσκονται στον «πάγκο» αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο πρόβλημα με τους αισθητήρες οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εχθρικών αεριωθούμενων και είναι εύλογο ότι χωρίς άρτια λειτουργικό αμυντικό σύστημα τα Eurofighter είναι σχεδόν άχρηστα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Luftwaffe επιβεβαίωσε το δημοσίευμα αναφορικά με το πρόβλημα των σκαφών, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει όμως και τον αριθμό. Την ίδια ώρα η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης διαπίστωσε αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών κατά 1,1% ξεπερνώντας το 1,7 τρισ. δολάρια το 2017.
Πτώση σημειώθηκε μόνο στις στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά ένα πέμπτο την περασμένη χρονιά, για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία εικοσαετία, μείωση που σχετίζεται πιθανότατα με τις οικονομικές κυρώσεις που υπέστη η Μόσχα λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, τα 29 κράτη-μέλη του NATO δαπάνησαν αθροιστικά 900 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνά τους, ήτοι το 52% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν αντιστοίχως κατά 12% και 1,7% το 2017 εν μέρει λόγω της ρωσικής απειλής, ενώ οι ΗΠΑ παρέμειναν η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες, με 610 δισεκατομμύρια δολάρια να ξοδεύονται για την άμυνα το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα