Η αντιπολίτευση «μαγειρεύει» συνεργασία κατά Ερντογάν!

Η αντιπολίτευση «μαγειρεύει» συνεργασία κατά Ερντογάν!03.05.2018Πρόσωπα

Στοπ στο όνειρο του «σουλτάνου» για την υπερ-προεδρία. Στα τάρταρα η οικονομία

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τείχος υψώνει μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία προκειμένου να φρενάρει τα υπερ-προεδρικά όνειρα του Ερντογάν! Στον απόηχο των πληροφοριών που θέλουν τον «σουλτάνο» να σκέφτεται ακόμη και ακύρωση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη χώρα, γιατί «δεν βγαίνουν» τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, όπως έγραφε προχθές

η «Cumhurriyet», την Τετάρτη στην ειδησεογραφία της γειτονικής χώρας κυριαρχούσε η επικείμενη συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία πρόκειται να επικυρωθεί σήμερα.

Ο δρόμος προς τις κάλπες της 24ης Ιουνίου μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν θα είναι, λοιπόν, για τον Ερντογάν που διαρκώς επιχειρεί να εξαγάγει τη νευρικότητά του προς το εξωτερικό προκειμένου να κερδίσει «πόντους» εντός Τουρκίας, και δη από τους κόλπους της πιο συντηρητικής μερίδας των ψηφοφόρων. Αλλωστε, στο μονοπάτι αυτό τον έχει οδηγήσει ήδη η συνεργασία του με τον «Γκρίζο Λύκο» Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης.

Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, απέναντί του στις κοινοβουλευτικές εκλογές ο «σουλτάνος» πρόκειται να βρει ενωμένα το CHP του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ, όπως επίσης και το ισλαμιστικό κόμμα Saadet, αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

Υπενθυμίζεται πως την έντονη αντίδραση των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν επισκέφθηκαν τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάx Γκιουλ για να τον πείσουν να μη θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο κρατικό αξίωμα στις επικείμενες, πρόωρες εκλογές. Οπως υπογράμμισαν, η επίσκεψη αυτή «ισοδυναμεί με επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα» της Τουρκίας.

Εκτός των πολιτικών πονοκεφάλων, πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -χθες το καθεστώς του συνέχισε τις διώξεις κατά αντιφρονούντων συλλαμβάνοντας άλλα 60 άτομα με την κατηγορία της συνεργασίας με το κίνημα Feto του Φετουλάχ Γκιουλέν- έχει πλέον και οικονομικούς πονοκεφάλους. Αιτία στάθηκε αυτή τη φορά η απόφαση της Standard & Poor's να προβεί στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας στην κατηγορία «junk», με τον οίκο αξιολόγησης να επικαλείται τις διευρυμένες ανησυχίες αναφορικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού της χώρας, καθώς και το sell off στην τουρκική λίρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα