Κυριάκος: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 πολίτες

Κυριάκος: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 πολίτες03.05.2018ΝΔ

Παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για φτώχεια - ανεργία

Τις προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανακούφιση των ασθενεστέρων, που κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις, την αντιμετώπιση της «σχετικής και της ακραίας φτώχειας», καθώς και το χτύπημα του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα «Η μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού»,

ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγγειλε την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 800.000 πολίτες, 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά επτά μονάδες κατά την περίοδο 2019-2021, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και ελαστικοποίηση των κριτηρίων του επιδόματος ανεργίας.

Στοιχεία

«Με βάση τα στοιχεία του 2017 μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Εμείς έχουμε προβλέψει 200.000.000 ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:

«Η “σχετική φτώχεια” θα βρει απάντηση μόνο αν η ανάπτυξη τραβήξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας, που είναι σήμερα τα 4.500 ευρώ. Ετσι, το κατώφλι της φτώχειας σταδιακά θα ανέβει για να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την πίστη του στο κοινωνικό κράτος. «Ηταν η μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. Πρέπει να βρούμε τους πόρους για να ξαναχτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος πιο λιτό και πιο αποτελεσματικό. Στην Ελλάδα οφείλουμε επιτέλους να γκρεμίσουμε το κομματικό κράτος για να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος» ανέφερε. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου επεσήμανε ότι το να μιλά ο πρόεδρος της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση της φτώχειας «είναι σαν να συζητά εκδοροσφαγέας με ανυπόμονα αμνοερίφια πότε επιτέλους θα έρθει το Πάσχα». Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με το προεδρείο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για προσπάθεια ελάφρυνσης των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών στον αγροτικό κλάδο με ρεαλιστικές λύσεις, ενίσχυση της εποπτείας στην αγορά και ανάδειξη των συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών ως βασικών πυλώνων ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα