Δεκάξι χρόνια «φαγούρα» για Λιακουνάκο!

Δεκάξι χρόνια «φαγούρα» για Λιακουνάκο!03.05.2018Δικαστικά

Βαριές ποινές σε 17 κατηγορουμένους, αλλά κανείς στη φυλακή, για τις μίζες και την προμήθεια του συστήματος Sonak στον Στρατό

Με βαριές ποινές, αλλά χωρίς να βρεθεί κανείς πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, έπεσε η αυλαία της δίκης των 17 κατηγορουμένων στην υπόθεση προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον Στρατό Ξηράς, στην οποία ως βασικός πρωταγωνιστής εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία φέρεται ότι προκάλεσε ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, το δικαστήριο, αν και επέβαλε πολυετείς καθείρξεις, από 10 έως 16 έτη, δεν έκρινε… απαραίτητο να δείξει τον δρόμο για τη φυλακή σε κανέναν από τους κατηγορουμένους και περιορίστηκε να τους επιβάλει μόνο τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που ήταν απαλλακτική για όλους τους κατηγορουμένους και τελικά τους έκρινε ενόχους αναγνωρίζοντάς τους τα ελαφρυντικά, κατά περίπτωση, του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Μάλιστα, το τελευταίο ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε και στον Θωμά Λιακουνάκο, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 16 ετών, αλλά χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής, έως την τελεσιδικία.

Σε ποινή 16 ετών με αναστολή εκτέλεσης καταδικάστηκαν επίσης ο πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak Ηλίας Αρκουμανέας και οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος. Κάθειρξη 10 ετών επιβλήθηκε στον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα αλλά και στους υπόλοιπους κατηγορουμένους, πρώην στελέχη του ΥΠΕΘΑ.

Οι δικαστές έκαναν δεκτά τα αιτήματά τους για αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους. Με την απόφασή του το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 48.408.000 ευρώ και χρηματικές ποινές από 100.000 ευρώ στους κ. Λιακουνάκο, Αρκουμανέα, Κολλίρη και Βασιλάκο και από 50.000 ευρώ στους υπόλοιπους κατηγορουμένους.
Η υπόθεση αφορά την προμήθεια 11 συστημάτων ακρόασης με την επωνυμία ESTIA και 18 παρεμβολέων με την επωνυμία ERIS, που έγινε από την εταιρία Sonak του Θωμά Λιακουνάκου και είχε δοθεί προκαταβολή 40.000.000 ευρώ.

Οι Αρχές ξετύλιξαν το κουβάρι της υπόθεσης όταν, σύμφωνα με την κατηγορία, διαπίστωσαν πως από εταιρία του Θωμά Λιακουνάκου διακινήθηκε ποσό περίπου 2.000.000 ευρώ προς εταιρίες συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου, πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου.
Στην εταιρία του Λιακουνάκου φέρεται ότι καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ το σύστημα παρεμβολής που πρόσφερε εμφανίζεται να απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα