Μονάδα «Σόφη Βαρβιτσιώτη» για κακοποιημένα παιδιά

Μονάδα «Σόφη Βαρβιτσιώτη» για κακοποιημένα παιδιά06.06.2018Πρόσωπα

Τον πρώτο εξειδικευμένο νοσοκομειακό χώρο για εξέταση και αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης εγκαινίασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Πρόκειται για τη Μονάδα Φροντίδας «Σόφη Βαρβιτσιώτη» της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Στη μονάδα, που ιδρύθηκε από την Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού - ΕΛΙΖΑ, θα εργάζονται ομάδες για τη διαμόρφωση ερευνητικών και εκπαιδευτικών

προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε κανένα παιδί να είναι θύμα όχι μόνο της έλλειψης οικογένειας, αλλά της ύπαρξης μιας οικογένειας που δεν αξίζει να λέγεται οικογένεια» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η λειτουργία της μονάδας είναι το επιστέγασμα προσπάθειας τριών ετών μέσα από το «Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Κακοποίησης Παιδιών με αφετηρία το νοσοκομείο».

Συγκεκριμένα, η Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και το ΕΛΙΖΑ σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Yale και Iowa προχώρησαν στη δημιουργία δικτύου γιατρών εξειδικευμένων στη διαχείριση της σωματικής κακοποίησης και εκπαιδεύτηκαν 1.440 γιατροί και νοσηλευτές. Σημειώνεται ότι έρευνα που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων το 2014-2015 έδειξε ότι τα παιδιά με πιθανή σωματική κακοποίηση ήταν πάνω από επτά ετών, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που αναγνωρίζονται σε ηλικία μικρότερη των τριών ετών!

Ρίτα Μελά

Keywords
Τυχαία Θέματα