«Θα είμαι ο συνήγορος του λαού»

«Θα είμαι ο συνήγορος του λαού»06.06.2018Ειδήσεις

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προανήγγειλε πόλεμο με τη Μαφία και δεσμεύτηκε για ρήξεις με το κατεστημένο

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Πόλεμο κατά της Μαφίας και αλλαγή στον νόμο παραγραφής των αδικημάτων, σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στήριξη των ανέργων και των συνταξιούχων προανήγγειλε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, παρουσιάζοντας χθες το κυβερνητικό συμβόλαιο που έχουν υπογράψει το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας.

«Θα είμαι ο συνήγορος του

ιταλικού λαού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κόντε, ο οποίος -σημειωτέον- είναι καθηγητής της Νομικής. Σε μια προσπάθεια να επιτύχει τη στήριξη του Κοινοβουλίου στο αντισυστημικό κυβερνητικό σχήμα του οποίου ηγείται, ο Κόντε δεσμεύτηκε για ρήξεις με το κατεστημένο και ριζικές αλλαγές. Τελικά έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, καθώς 171 μέλη ψήφισαν υπέρ, 117 κατά και 25 δήλωσαν αποχή από τη διαδικασία. Ως προς την «καυτή πατάτα» του Μεταναστευτικού, ο Κόντε κατήγγειλε την πολιτική που έχει μέχρι στιγμής ακολουθηθεί στο συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας εκ νέου επανεξέταση του κανονισμού του Δουβλίνου, που ορίζει ότι το βάρος για τον έλεγχο των παράνομων μεταναστευτικών ροών πέφτει στις χώρες της περιφέρειας, αυτές που έχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, και πιο δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ των χωρών-μελών.

«Θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας, αλλά για να επιτευχθεί πραγματική ένταξη πρέπει να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση από μέρους των δουλεμπόρων και να αναμορφωθεί, με διαφάνεια, το σύστημα υποδοχής των μεταναστών» τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σχέσεις με την Ε.Ε.

Οσον αφορά το έτερο «αγκάθι» της νέας κυβέρνησης, δηλαδή τις σχέσεις με την Ευρώπη, ο Κόντε πρόσθεσε ότι «τα συμφέροντα της Ιταλίας συμπίπτουν με εκείνα της Ενωσης», καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι «το δημόσιο χρέος πρέπει να μειωθεί».
Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με αυτές των 10ετών τίτλων να ανεβαίνουν κατά εννέα μονάδες βάσης και των διετών τίτλων να ενισχύονται κατά 11 μονάδες.
Στο μεταξύ, η αστυνομία της Σικελίας πραγματοποίησε σειρά εφόδων στην πόλη Τράπανι, με στόχο την εξάρθρωση δικτύου που προστατεύει τον φυγόδικο αρχηγό της Μαφίας Ματέο Μεσίνα Ντενάρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα