Ευθύνες στο Μαξίμου για το Σκοπιανό από Ιερώνυμο

Ευθύνες στο Μαξίμου για το Σκοπιανό από Ιερώνυμο06.06.2018Πρόσωπα

Αν και τάχθηκε πάλι (εμμέσως) κατά των συλλαλητηρίων, άφησε σαφείς αιχμές για τον χειρισμό της διαπραγμάτευσης

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Στην κυβέρνηση επιρρίπτει και πάλι την ευθύνη για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια για το όνομα της γειτονικής χώρας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στο μεταξύ, τα μηνύματα μητροπολιτών

για συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας κατά της εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στο κράτος των Σκοπίων πληθαίνουν.

Χθες, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Οικολογικό Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Ξεκίνημα» στο Κορωπί, ο Αρχιεπίσκοπος, για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, επανέλαβε την προσωπική και πάγια θέση του ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια, ωστόσο φρόντισε να υπενθυμίσει ότι αδιαμφισβήτητη είναι η επίσημη θέση της Εκκλησίας ότι «το όνομα Μακεδονία δεν είναι εύκολο εμείς να το δανείσουμε, να το δώσουμε. Αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με συλλαλητήρια, με φωνές κ.λπ. Υπεύθυνη είναι η Βουλή, αυτοί θα αποφασίσουν, αυτοί θα αναλάβουν την ευθύνη. Και να πάμε λίγο περισσότερο; Η Βουλή δεν βγαίνει μόνη της, βγαίνει από τον λαό. Ο λαός, λοιπόν, πρέπει να σκεφτεί, να δει, να αποφασίσει και να κάνει».

Απάντηση

Οι νέες δηλώσεις του κ. Ιερωνύμου αποτελούν έμμεση απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ «κούνησε το δάχτυλο» στην Εκκλησία της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να την αφορά θεσμικά το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας ή πώς θα αναγνωριστεί η Εκκλησία της, εφόσον διευθετηθεί θετικά το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας του γειτονικού κράτους που έχει ζητήσει να έρθει και πάλι σε κοινωνία με τις άλλες 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα