Συγχώνευση της Eurobank με την εταιρία επενδύσεων ακινήτων Grivalia

Συγχώνευση της Eurobank με την εταιρία επενδύσεων ακινήτων Grivalia26.11.2018Επιχειρήσεις

Σε μια κίνηση-έκπληξη οι διοικήσεις της Eurobank και της εταιρίας επενδύσεων ακινήτων Grivalia, που έχουν κοινό μέτοχο την καναδική Fairfax (ελέγχεται από τον γνωστό επενδυτή Πρεμ Γουάτσα), αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγχώνευση

Ο όμιλος Fairfax κατέχει το 16,88% της Eurobank

και το 51,43% της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Χθες το βράδυ συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών προκειμένου να εγκρίνουν τη συγχώνευση με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Η απόφαση για συγχώνευση συνδέεται (ανεπισήμως, καθώς μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχαν γίνει επίσημες ανακοινώσεις) με την ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank σε μια περίοδο που οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) δέχονται φορολογική επίθεση.

Σημειώνεται πως η καθαρή αξία του ενεργητικού της Grivalia ανέρχεται σε 900.000.000 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή στο χρηματιστήριο, ανέρχεται στα 726.000.000 ευρώ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονταν αργά χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στη συνέχεια οι δύο διοικήσεις θα προχωρήσουν σε τηλεδιάσκεψη με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές και τους επενδυτές προκειμένου να παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το χαρτοφυλάκιο της Grivalia περιλαμβάνει 110 ακίνητα στην Ελλάδα, συνολικής επιφάνειας 826.620 τετραγωνικών μέτρων και εμπορικής αξίας 897.200.000 ευρώ, τρία ακίνητα στη Ρουμανία, εμπορικής αξίας 72.200.000 ευρώ, και δύο ακίνητα στη Σερβία, εμπορικής αξίας 14.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα