Με 88 προαπαιτούμενα η τέταρτη αξιολόγηση!

Με 88 προαπαιτούμενα η τέταρτη αξιολόγηση!26.02.2018Πρόσωπα

Ανοίγει σήμερα η αυλαία. Επί τάπητος τα μέτρα αλλά και το χρέος. Νέα κόντρα κυβέρνησης με Στουρνάρα

Από τον
Μάριο Ροζάκο

Aνοίγει σήμερα η αυλαία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 88 νέα

προαπαιτούμενα μέτρα. Οι επικεφαλής των τεχνοκρατών του κουαρτέτου, μεταξύ των οποίων ο νέος εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, θα αρχίσουν τις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο ξενοδοχείο «Χίλτον» στις 3 το μεσημέρι.

Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από μία εβδομάδα, αλλά θα τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα θέματα της τέταρτης αξιολόγησης. Η αρχή θα γίνει σήμερα από την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την επισκόπηση του προγράμματος και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022, που θα κρίνει αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοστεί από την προσεχή χρονιά αντί για το 2020, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα «κόκκινα» δάνεια, οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κ.ά. Ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί μετά το Πάσχα.

Ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη το μπρα ντε φερ κυβέρνησης - δανειστών στην Αθήνα, θα ανοίξει και το θέμα του χρέους στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Εuro Working Group) θα εξετάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της φόρμουλας για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, με βάση τη γαλλική πρόταση περί σύνδεσης των μέτρων ελάφρυνσης με την πορεία της οικονομίας.

Στο μεταξύ στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Τραπέζης της Ελλάδος, που συγκαλείται σήμερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας θα υποβάλει την ετήσια έκθεσή του, όπου θα επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ της υπαγωγής της χώρας σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη ήταν άκρως επικριτικός για την εμμονή του κ. Στουρνάρα με την πιστοληπτική γραμμή: «Εχει τη δική του δουλειά, εμείς έχουμε τη δική μας δουλειά, ωστόσο το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να κινείται και ο κ. Στουρνάρας είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση, την οποία ορίζει η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό».

Keywords
Τυχαία Θέματα