Ο Γενικός Ελεγκτής θα ελέγξει το έλλειμμα στη Γερμασόγεια

Ο Γενικός Ελεγκτής προτίθεται να ελέγξει την καταγγελία περί ελλείμματος ύψους 140.000 ευρώ στο Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού του Δήμου Γερμασόγειας, η οποία έφτασε στην Υπηρεσία του από ανώνυμη, όπως ισχυρίστηκε, πηγή.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «η Υπηρεσία μας έλαβε μια ανώνυμη καταγγελία, η οποία έδινε την κατ’ ισχυρισμό πληροφόρηση ότι στο Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού υπάρχει έλλειμμα 140.000 ευρώ και αφορά μια μεγάλη περίοδο

10 ετών και διαπιστώθηκε όταν άλλαξε ο δήμαρχος», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί, στο παρόν στάδιο, να ελέγξει την εγκυρότητα της καταγγελίας, για να επιβεβαιώσει το έλλειμμα αυτό καθαυτό.

Όπως είπε, τα εν λόγω συμβούλια των δήμων κανονικά δεν ελέγχονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά εγγράφονται ως σωματεία και με βάση το δικό τους καταστατικό έχουν τους δικούς τους ιδιώτες ελεγκτές. Όσον αφορά στον ρόλο του κράτους, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι αυτό, λόγω του ότι τα επιχορηγεί μέσω του Υπουργείου Εργασίας, οφείλει προτού δώσει τα λεφτά να βεβαιώνεται ότι ο αποδέκτης της χορηγίας τηρεί κάποια συστήματα εσωτερικού ελέγχου και ότι έχει ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις.

Σημείωσε δε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία μπορεί να ασκήσει «έμμεσο» έλεγχο, με τον ίδιο να πιστεύει ότι η Υπηρεσία του έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει την καταγγελία, η οποία, προς το παρόν, έχει μπει στο πρόγραμμα ελέγχου.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς ανέφερε ότι ο εντοπισμός του ελλείμματος ως γεγονός, οδηγεί εκ των πραγμάτων τους αρμοδίους να ζητήσουν τη συμβολή ανεξάρτητων ελεγκτών κι ενδεχομένως του Γενικού Ελεγκτή, προκειμένου να βρεθεί και να διορθωθεί το λάθος.

Εξηγώντας τα γεγονότα, ο κ. Ξυδιάς είπε ότι, μετά από έλεγχο της δημοτικής Αρχής στα οικονομικά, διαπιστώθηκε ότι στο Ταμείο Φιλοδωρήματος των εργαζομένων, τα χρήματα δεν είχαν κατατεθεί σε ξεχωριστό λογαριασμό, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.

Ως εκ τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση να ορίσει ανεξάρτητο ελεγκτή, ενώ ήδη έχουν ληφθεί προσφορές, με τη διαδικασία να βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη σταλεί επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή επί του θέματος, με τον Δήμο να δηλώνει ανοιχτός σε έλεγχο, ώστε να διερευνηθεί η όλη υπόθεση. Σύμφωνα με τον κο Ξυδιά, ήδη διεξάγεται εσωτερικός έλεγχος, για να εξαχθούν συμπεράσματα.

«Το πρώτο πράγμα που κάναμε από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα, ήταν να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των διαφόρων προγραμμάτων, για να μην βρεθούν πολλές οικογένειες εκτεθειμένες και αβοήθητες. Ταυτόχρονα, έχουμε προβεί σε ενέργειες για εξασφάλιση ποσών εθελοντικά, ώστε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία και διενεργούμε όλες τις διαδικασίες που χρειάζεται», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού κινδύνευε με λουκέτο, με κίνδυνο «να την πλήρωναν» όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλα θα διερευνηθούν και θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα