Οι Αμερικανοί βρήκαν ευκαιρία και προωθούν πωλήσεις όπλων

Οι Αμερικανοί βρήκαν ευκαιρία και προωθούν πωλήσεις όπλων 26.02.2018Παρασκήνιο

Την αγορά τορπιλών και αντιαεροπορικών από τις ΗΠΑ αποφάσισε το Σάββατο το ΚΥΣΕΑ

Νέες τορπίλες και νέα αντιαεροπορικά αμερικανικής προέλευσης θα αγοράσει η χώρα μας, όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μαξίμου, ως guest stars, και ομάδα γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου, που κατέφθασε στην Αθήνα προφανώς για να κάνει μπίζνες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο βασικό «μενού» των νέων εξοπλισμών συμπεριλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός των F-16. Τα μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικάνων σε ζητήματα Αμυνας και εξοπλισμών, πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου συνοδευόμενα από τον δραστήριο Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Η Ουάσινγκτον πιέζει ήδη την Αθήνα να προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών της, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση του Σαββάτου ο κ. Πάιατ, σε παρέμβασή του μέσω των social media, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας - ΗΠΑ, κάνοντας αναφορά στην «εμβάθυνση» της αμυντικής συνεργασίας. Το μήνυμα του πρέσβη, αν δεν αποτελεί προεξόφληση συμφωνίας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών της Π.Α., συνιστά σαφή υπόδειξη προς την ελληνική πλευρά να προχωρήσει το θέμα και να το κλείσει.

«Ευγνώμονες»

Ολα αυτά γίνονται την ώρα που οι Τούρκοι έχουν... ξεσαλώσει στο Αιγαίο και στην Κύπρο, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο με αποκλειστική ευθύνη της Αγκυρας. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα και τη συζήτηση για τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας - ΗΠΑ, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή» έγραψε ο κ. Πάιατ στο twitter, ανεβάζοντας φωτογραφία από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του ίδιου και μελών του Κογκρέσου.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εκτός από την έγκριση εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν αντιαεροπορικά συστήματα, τορπίλες ναυτικού και τακτικό σύστημα μάχης στρατού ξηράς, συζητήθηκαν οι εξελίξεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, κυρίως όμως για την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως θετικά το μήνυμα των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα