«Καμπανάκι» για το επιχειρείν της Ξάνθης!

«Καμπανάκι» για το επιχειρείν της Ξάνθης!25.02.2018Πρόσωπα

Το επιμελητήριο της πόλης ανέλαβε πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μέσα από ειδικές έρευνες

Από τη
Μαρία Μαθιοπούλου

Kαμπανάκι» προς όλες τις κατευθύνσεις, από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του τόπου μέχρι την τοπική κοινωνία, τους φορείς και όλη τη χώρα, αποφάσισε να χτυπήσει το Επιμελητήριο Ξάνθης, που βλέπει την επιχειρηματικότητα στον νομό να αιμορραγεί και μάλιστα κάποιες φορές όχι επειδή φταίει η κρίση, αλλά εξαιτίας του εχθρικού περιβάλλοντος

που η ίδια η Πολιτεία έχει δημιουργήσει.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών, η διοίκηση του επιμελητηρίου ανέλαβε μια πιλοτική πρωτοβουλία με τίτλο «Οι μεγάλες εταιρίες της Ξάνθης», στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μέσα από ειδικές έρευνες, που θα δείχνουν το αποτύπωμά τους στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Η αρχή έγινε προ ημερών με τη ΣΕΚΑΠ, στο πλαίσιο μελέτης που διενήργησε η Deloitte.

«Θέλουμε να ενημερώσουμε την κοινωνία, την επιχειρηματική κοινότητα και την πολιτική ηγεσία για τα οφέλη από τις εταιρίες του τόπου μας. Εταιρίες που φέρνουν πλούτο στην περιοχή μας, φέρνουν πολλαπλασιαστικά οφέλη που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθούν» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία αυτή.

Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη, ο νομός Ξάνθης έχασε 8.000 βιομηχανικούς εργάτες, είδε μεγάλες εταιρίες, όπως η ΣΕΒΑΘ, η Diana και η καλτσοβιομηχανία Χατζηιωάννου, αλλά και λιγότερο γνωστές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κατεβάζουν ρολά, την επίσημη ανεργία να σκαρφαλώνει στο 30% και την ανεπίσημη να ξεπερνά το 50%.

Απώλειες

Βάσει δε των στοιχείων από το μητρώο του Επιμελητηρίου Ξάνθης, στα χρόνια της κρίσης χάθηκαν 1.300 επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς να αναπληρωθούν.

Οι έρευνες που δρομολογεί το επιμελητήριο στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας μετά τη δημοσιοποίησή τους θα φτάσουν σε όλα τα κόμματα και στα χέρια όλων των βουλευτών, ώστε, σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη, να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις κάνουν τεράστιο καλό στις τοπικές κοινωνίες, την ίδια ώρα όμως, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, προκαλούν πολλαπλασιαστικές ζημίες.

Το επιμελητήριο αναμένει να δει τα αποτελέσματα από την πρώτη μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, ώστε να συνεχίσει και με αυτές άλλων μεγάλων εταιριών της περιοχής.

Το παράδειγμα και η μεγάλη συμβολή της ΣΕΚΑΠ στην τοπική οικονομία

Πρώτη στη σειρά των μελετών ήταν η ΣΕΚΑΠ, η οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα, αφού καλείται να πληρώσει ένα υπέρογκο πρόστιμο από τελωνειακές παραβάσεις, που αφορούν την περίοδο πριν αναλάβει ο σημερινός ιδιοκτήτης Ιβάν Σαββίδης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Ξάνθης, από τη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ, η οποία ξεκίνησε το 1975, επωφελείται πλειάδα επιχειρήσεων και καλλιεργητών.

Η εταιρία προωθεί τον πρωτογενή τομέα σε τοπικό επίπεδο, αφού εκεί υλοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής που διαχειρίζεται. Μέσω της λειτουργίας της στηρίζει την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα σε ακριτικές περιοχές.
Φέρνει σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος μέσω των φόρων που πληρώνει, οι οποίοι ανήλθαν συνολικά σε 466.000.000 ευρώ την τελευταία πενταετία. Στηρίζει την εξαγωγική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας και τα τελωνειακά έσοδα, ενώ συνεργάζεται με 100 εταιρίες διανομής σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα στην Ελλάδα.

Για κάθε ευρώ δαπάνης σε προμηθευτές της στην Ελλάδα η εταιρία αποδίδει 1,6 ευρώ αμοιβών σε προσωπικό, 3,9 ευρώ παραγόμενου προϊόντος, 1,9 ευρώ προστιθέμενης αξίας και 28 ευρώ δημοσίων εσόδων. Επίσης, συντηρεί 330 θέσεις εργασίας ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά την τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αλληλεπίδρασή της με την τοπική κοινωνία είναι μεγάλη. Αλλωστε, στηρίζει τους τοπικούς καλλιεργητές, αφού σημαντικό μέρος των προμηθειών καπνού αφορά ελληνικές ποικιλίες, 40% εκ των οποίων προέρχεται από την Ξάνθη.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεισφοράς της στα δημόσια έσοδα την τελευταία πενταετία αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο οποίος και προπληρώνεται από τη ΣΕΚΑΠ ανεξαρτήτως αγοράς από τον τελικό καταναλωτή.
Τροφοδότησε την οικονομία με 63.000.000 ευρώ από εξαγωγές μεταξύ 2013 και 2017 και συνεισφέρει περίπου το 70% των εσόδων του Τελωνείου Ξάνθης. Την τελευταία πενταετία απασχολεί ετησίως κατά μέσο όρο 190 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, με συνολικό κόστος μισθοδοσίας 25.800.000 ευρώ.

Οπως αναφέρει η μελέτη της Deloitte, η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε με στόχο να ενισχύσει τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής και να αξιοποιήσει τα προϊόντα τους προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Με εγκαταστάσεις στην πόλη της Ξάνθης και παράδοση 43 ετών στην παραγωγή υψηλής ποιότητας και καινοτόμων τσιγάρων, αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων της καπνοβιομηχανίας στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα