«Κούρεμα» έως 40% σε πρόστιμα των ΔΟΥ!

«Κούρεμα» έως 40% σε πρόστιμα των ΔΟΥ!26.06.2018Οικονομία

Εβγαλε εγκύκλιο ο Γιώργος Πιτσιλής

Αναλυτικά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο «κουρεύονται» έως και 40% τα πρόστιμα της Εφορίας κοινοποίησε με εγκύκλιο ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Τα νέα, χαμηλότερα πρόστιμα αφορούν φορολογουμένους οι οποίοι ακόμα και μετά την έκδοση εντολής ελέγχου και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4512/2018, ήτοι από 17/1/2018 και μετά.

Από τις επισημάνσεις και τα παραδείγματα που παρατίθενται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο προκύπτει ότι σε πολλές περιπτώσεις η οικειοθελής αποκάλυψη φορολογικών παραβάσεων με την εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων πριν από την κοινοποίηση εντολών ελέγχων μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή σημαντικού ύψους προστίμων. Κι αυτό διότι στις περιπτώσεις αυτές θα επιβάλλονται μόνο ένα αυτοτελές διαδικαστικό πρόστιμο ύψους 100 έως 500 ευρώ και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την 1η/1/2014 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Τροποποιητικές

Από όσα αναφέρονται στην ίδια εγκύκλιο προκύπτει επίσης ότι η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων μετά την κοινοποίηση εντολών ελέγχου αλλά πριν από την έκδοση και κοινοποίηση πράξεων προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και η εφάπαξ καταβολή εντός 30 ημερών των διαφορών φόρου που προκύπτουν, του 60% των αναλογούντων προστίμων και του συνόλου των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής έχει ως συνέπεια τη διαγραφή του υπόλοιπου 40% των προστίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα