Κίνδυνος για την καταβολή των συντάξεων!

Κίνδυνος για την καταβολή των συντάξεων!26.06.2018Οικονομία

Εως τις 13 Ιουλίου το αργότερο ενεργοποιείται η «βόμβα» του ΣτΕ για το Ασφαλιστικό

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να κρίνει αντισυνταγματική την υπαγωγή ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ και παράνομο τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών!

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση, εξετάζει

εναλλακτικές λύσεις

Η Θέση μας: Αντιχριστιανικό μένος κυβερνώντων

Διαβάστε επίσης:

►Ιδού η φορολογική ενημερότητα του Μαρινόπουλου►Τα δύο κλειδιά της νίκης του «σουλτάνου»►Ο Αριστοτέλης «ξανασυναντά» τον Μεγαλέξανδρο!►«Τρικυμία» για Στουρνάρα που υπόσχεται... ξαφνικά να δώσει πατριωτική μάχη►Ο Μητσοτάκης «άδειασε» μεγαλοπρεπέστατα τη Σπυράκη για το Σκοπιανό►Η Κομισιόν «τσαλάκωσε» τη γραβάτα!►Μάχη στην εκδήλωση-ντροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία►«Τα άκουσε» ο Τσίπρας στο Λονδίνο!►Με εγκύκλιο απαγορεύουν τα κινητά στα σχολεία!

«Βόμβα» του ΣτΕ στο Ασφαλιστικό

Κίνδυνος για την καταβολή των συντάξεων! «Αντισυνταγματική η ένταξη των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ» λένε νομικοί κύκλοι

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Η αντίστροφη μέτρηση για την καθαρογραφή των αποφάσεων του ΣτΕ σε σχέση με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τον επανυπολογισμό των συντάξεων έχει αρχίσει. Κατά πληροφορίες, οι κρίσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να γίνουν γνωστές το αργότερο έως την Παρασκευή 13 Ιουλίου. Στελέχη του Ασφαλιστικού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι αν κριθούν αντισυνταγματικές αυτές οι αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου, τότε θα δημιουργηθούν εφιαλτικές συνθήκες (ικανές να προκαλέσουν προβλήματα ακόμη και στην ομαλή καταβολή των συντάξεων!).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές του ΣτΕ αναμένεται να έχουν αποφανθεί ως προς το σκεπτικό που θα αποτυπωθεί στο καθαρογραμμένο περιεχόμενο των αποφάσεών τους έως τις αρχές του επόμενου μήνα. Κύκλοι συνταξιουχικών οργανώσεων, οι οποίοι παρακολουθούν τη δικαστική εξέλιξη των προσφυγών τους, αναφέρουν ότι ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η Παρασκευή 6 Ιουλίου, οπότε εκτιμάται ότι θα αποσαφηνιστεί οριστικά το σκεπτικό των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (τόσο σε σχέση με την ένταξη του τ. ΟΑΕΕ, του τ. ΟΓΑ και του τ. ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες όσο και για στον επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει του νόμου 4387/2016).

Ετυμηγορία

Σημειώνεται ότι, με βάση πληροφορίες των προηγούμενων μηνών, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, το ΣτΕ φαίνεται ότι θα αποφανθεί πως είναι αντισυνταγματική η υπαγωγή του τ. ΟΑΕΕ, του τ. ΕΤΑΑ και του τ. ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ, όπως και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους τους.

Αντιθέτως, με οριακή πλειοψηφία, οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας φέρεται ότι έχουν αποφανθεί ότι είναι συνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να είναι εφιαλτικές. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας για την αξιολόγηση του νόμου Κατρούγκαλου η επίτιμη γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας και πρόεδρος της Ενωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΟΔΙ) Αρτεμις Αναγνώστου - Δεδούλη, «η ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της ένταξης στον ΕΦΚΑ και η οργανωτική ανεξαρτητοποίηση του ΟΑΕΕ, του ταμείου των Νομικών κ.λπ. καθιστούν οικονομικά αδύνατη τη λειτουργία τους και την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, με δεδομένο ότι σήμερα στηρίζονται κυρίως και εξυπηρετούνται από τις εισφορές των μισθωτών Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».



Επίσης, η κυρία Δεδούλη τόνισε ότι «η μείωση των εισφορών και η αναστολή του επανυπολογισμού θα επιφέρουν άμεση επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης». Η μείωση των εισφορών, πολύ περισσότερο εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, σύμφωνα με την επίτιμη γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης, θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση των εσόδων για τον ΕΦΚΑ, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Εάν, λοιπόν, για την κυβέρνηση τα νέα από το ΣτΕ δεν είναι θετικά, τότε θα χρειαστεί ένα «plan B» για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και να μην καταρρεύσει το Ασφαλιστικό. Για τον λόγο αυτόν, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας ήδη έχουν εξετάσει τροποποιήσεις στον νόμο 4387 του 2016 (μερική βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με μεσαία εισοδήματα), χωρίς όμως να επηρεάζεται στο σύνολό της η φιλοσοφία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα