Χορεύοντας με τα Ρίχτερ από τον Βορρά έως τον Νότο!

Χορεύοντας με τα Ρίχτερ από τον Βορρά έως τον Νότο!26.06.2018Ρεπορτάζ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 R ταρακούνησε χθες το πρωί την Πύλο και λίγες ώρες αργότερα ο Εγκέλαδος χτύπησε και στη Βόλβη

Στον χορό των Ρίχτερ βρέθηκε χθες το πρωί η χώρα μας καθώς μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών σημειώθηκαν δύο σεισμοί. Η πρώτη δόνηση ήταν της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ και ταρακούνησε

στις 8.14 το πρωί την περιοχή της Πύλου, με τους σεισμολόγους να μην είναι απολύτως σίγουροι αν πρόκειται για κύριο σεισμό. Περίπου τρεις ώρες αργότερα, στις 11.21, ο Εγκέλαδος επισκέφτηκε με μια δόνηση 4,2 Ρίχτερ τη βόρεια Ελλάδα, συγκεκριμένα την περιοχή της Βόλβης, ενώ αναστατώθηκε και η Θεσσαλονίκη.

Οπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος όσον αφορά τον σεισμό στην Πελοπόννησο, σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Πύλου. Ο ίδιος τόνισε ότι επειδή η σεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη, καθώς μετά τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, απαιτούνται χρόνος και συνεχή παρακολούθηση για να αποσαφηνιστεί αν η δόνηση χθες το πρωί ήταν η κύρια ή όχι.

Πάντως, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος της Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης, ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές, με τα συνεργεία του δήμου να είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν προβλήματα. Σημειώνεται πως ο κ. Παπαδόπουλος θύμισε ότι περίπου δέκα χρόνια πριν, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2008, η ίδια περιοχή είχε χτυπηθεί ξανά από τον Εγκέλαδο με μια μεγάλη δόνηση που έφτασε τα 6,9 Ρίχτερ, η οποία, όμως, μπορεί να προκάλεσε πανικό, αλλά όχι και καταστροφές, μια και το επίκεντρό της ήταν σε θαλάσσιο χώρο, όπως και σε αυτή την περίπτωση.

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το πρωί με επίκεντρο την περιοχή της Βόλβης και έγινε αισθητός και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. «Δεν χρειάζεται πανικός» έσπευσε να τονίσει ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος τόνισε ότι ο σεισμός δεν έγινε στο ρήγμα του μεγάλου σεισμού του 1978, στο νότιο τμήμα της λεκάνης της Μυγδονίας, αλλά στο βόρειο ρήγμα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «έχουμε μια μικρή σεισμική ακολουθία, με μέγιστο τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ. Η δόνηση εντοπίζεται στο βόρειο ρήγμα της λεκάνης της Μυγδονίας, ανάμεσα στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης. Δεν έχει γίνει στο ρήγμα του σεισμού του 1978, που ήταν στο νότιο τμήμα της λεκάνης». Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ κατεγράφη και νέα σεισμική δόνηση, αυτή τη φορά 3,9 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας τόνισε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του. Παράλληλα επισήμανε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό βάθος του ήταν στα 5 χλμ. και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Keywords
Τυχαία Θέματα