H Αλγερία εγκαταλείπει τους πρόσφυγες στην έρημο Σαχάρα

H Αλγερία εγκαταλείπει τους πρόσφυγες στην έρημο Σαχάρα 26.06.2018Ειδήσεις

Για κακομεταχείριση τουλάχιστον 13.000 μεταναστών κατηγορείται η κυβέρνηση της Αλγερίας, αφού σύμφωνα με αποκαλύψεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) η χώρα οδηγεί και εγκαταλείπει στη Σαχάρα χιλιάδες μετανάστες.

Οι μετανάστες (ανάμεσά τους έγκυες και παιδιά) καλούνται να περπατήσουν στην έρημο, συχνά υπό την απειλή όπλου, χωρίς νερό και φαγητό, υπό θερμοκρασίες 48 βαθμών Κελσίου, ώσπου να πεθάνουν, να περάσουν στον γειτονικό Νίγηρα ή να διασωθούν από

ομάδες των Ηνωμένων Εθνών. Και όλα αυτά εν γνώσει της Ευρώπης. Εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει γνώση των ενεργειών της Αλγερίας, αναφέροντας ότι «τα κράτη μπορούν να απελαύνουν μετανάστες από τη στιγμή που δεν συμμορφώνονται με το Διεθνές Δίκαιο».

Η αλγερινή κυβέρνηση έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι διαπράττει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδίδοντας τους ισχυρισμούς περί εγκατάλειψης μεταναστών στην έρημο σε «κακόβουλη εκστρατεία». Και τώρα αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες ότι τους τελευταίους 14 μήνες έχει εγκαταλείψει στην έρημο χιλιάδες μετανάστες, παρά το γεγονός ότι φωτογραφικά κλικ και βίντεο που σοκάρουν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Οι υπεύθυνοι του ΔΟΜ χαρακτηρίζουν τη Σαχάρα «γρήγορο δολοφόνο που δεν αφήνει ίχνη» και εκφράζουν φόβους πως για κάθε μετανάστη που έχει χάσει τη ζωή του προσπαθώντας να διασχίσει τη Μεσόγειο υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι δύο που έχουν χαθεί στην έρημο. Ο ΔΟΜ υπολογίζει ότι περισσότεροι από 30.000 μετανάστες έχουν βρει τον θάνατο στην έρημο την τελευταία τετραετία, κάνοντας λόγο για «καταστροφή».

Keywords
Τυχαία Θέματα