Η Ιχθυόσκαλα μετατρέπεται πρώτη φορά σε χώρο τέχνης!

Η Ιχθυόσκαλα μετατρέπεται πρώτη φορά σε χώρο τέχνης!26.06.2018Τέχνες

Η εναλλακτική δράση της ομάδας Dεcadere (στο Κερατσίνι) μαζί με τα μέλη της χορωδίας του ΚΑΠΗ Νίκαιας - Ρέντη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Στις 29 και τις 30 Ιουνίου η Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου «μεταμορφώνεται» σε έναν εναλλακτικό θεατρικό

χώρο. Ο Ιχθυολιμένας, που βρίσκεται στην ίδια θέση για περισσότερο από μισό αιώνα, ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στην τέχνη, φιλοξενώντας στον χώρο των δημοπρασιών του μια ενδιαφέρουσα θεατρική δράση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ανοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών.

Για δύο ημέρες στα σημεία όπου από τις 12 το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες εργαζόμενοι εμπορεύονται ψάρια, τροφοδοτώντας καθημερινά την αγορά της Αθήνας, ηθοποιοί και χορευτές θα μιλήσουν για τη ζωή και τον θάνατο σε μια παράσταση, στην οποία συμπράττουν τα μέλη της χορωδίας του ΚΑΠΗ Νίκαιας – Ρέντη. Ο τίτλος αυτής -εμπνευσμένος από έναν όρο της ναυπηγικής- είναι «Ισαλος γραμμή, μια ωδή στη φθίση» και η ιδέα ανήκει στην ομάδα Dεcadere. «Η Ιχθυόσκαλα έχει μια οριακότητα σαν χώρος» σχολιάζει στη «δημοκρατία» η κυρία Αλκηστις Πολυχρόνη, μία εκ των τριών δημιουργών της ομάδας.

Λεπτή γραμμή

«Είναι άλλο μέρος το πρωί, αποστειρωμένο και χωρίς κόσμο, και άλλο τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ιχθυόσκαλα μεταμορφώνεται, γεμίζοντας με φωνές. Αυτή την οριακότητα και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο θέλουμε να αναδείξουμε και μέσα από το έργο μας. Ουσιαστικά αυτό το σταδιακό πέρασμα από τη γέννηση στον θάνατο» συνεχίζει, τονίζοντας ότι τόσο ο διευθυντής της Ιχθυόσκαλας όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στάθηκαν στο πλευρό τους σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. «Εχει χρειαστεί να επισκεφτούμε πολλές φορές το μέρος για να κάνουμε πρόβες, γυρίσματα και φωτογραφίσεις» αναφέρει η κυρία Πολυχρόνη. «Και πάντα όλοι τους ήταν δίπλα μας σε ό,τι και αν χρειαστήκαμε. Αισθανόμουν ότι, όταν ήμασταν εκεί, ήταν σαν να είχαν γιορτή. Δεν σας κρύβω δε ότι πολλές φορές έχουμε φύγει από εκεί με... δώρα ψάρια!»

Στην παράσταση, εκτός από τους 10 ηθοποιούς και χορευτές, συμμετέχουν και μέλη της γνωστής χορωδίας του ΚΑΠΗ Νίκαιας - Ρέντη, τους οποίους η ομάδα προσέγγισε γιατί ήθελε να έχει δίπλα της ανθρώπους με εμπειρίες. Τελικά, η ζωή αξίζει; Πώς είναι να μεγαλώνεις; «Το ΚΑΠΗ Νίκαιας - Ρέντη έχει μια εξαιρετική χορωδία και επειδή το εγχείρημά μας είναι κατά βάση ηχητικό, θέλαμε να τους έχουμε στο πλευρό μας. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι μας βοήθησαν πολύ και στις πρόβες, ουσιαστικά το έργο διαμορφώθηκε μαζί τους. Είναι άτομα που αγαπούν πολύ τις τέχνες και τρομεροί επαγγελματίες. Ερχονταν νωρίτερα από όλους και μελετούσαν μετά μανίας. Εχουν όρεξη για ζωή, βάζοντας τα γυαλιά σε εμάς τους νεότερους. Αυτό που θέλει να μας πει η παράσταση είναι ότι η φθορά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας. Είναι όμορφο να μεγαλώνεις. Μακάρι όλοι να είμαστε τυχεροί και να αποκτήσουμε αυτές τις “ρωγμές” του χρόνου».

Info: Η μουσικοθεατρική δράση της ομάδας Dεcadere -απαρτίζεται από τους Αρτεμη Γρύμπλα, Αλκηστη Πολυχρόνη και Γκάρι Σόλομον- θα φιλοξενηθεί στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου στις 29 και τις 30 Ιουνίου. Ωρα έναρξης: 21.00. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα