Κάθε φέτος και καλύτερα για το Μουσείο της Ακρόπολης

Κάθε φέτος και καλύτερα για το Μουσείο της Ακρόπολης21.06.2018Τέχνες

Με ξεναγήσεις και μελωδικούς σκοπούς το ίδρυμα «έσβησε» τα εννιά κεράκια του

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Tο πολιτιστικό ίδρυμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου «έσβησε» χθες τα εννιά κεράκια του, με μελωδικούς σκοπούς και ξεναγήσεις, αλλά και με μια σημαντική αύξηση στους επισκέπτες του, αφού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής η επισκεψιμότητα για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018 ξεπέρασε το φράγμα του 1.500.000

επισκεπτών και έφτασε τους 1.666.286.

Χαρακτηριστικό είναι πως το αγγλόφωνο κοινό που περνάει τις πύλες του μουσείου έχει φτάσει να είναι περίπου το ίδιο σε αριθμό με το ελληνικό κοινό.
«Ακολουθούν οι γαλλόφωνοι, ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στους Κινέζους που έρχονται στο μουσείο» επισήμανε ο κ. Παντερμαλής, τονίζοντας πως αναμφίβολα μία από τις εκθέσεις που αναμένεται να συζητηθούν τη χρονιά που διανύουμε είναι η επικείμενη περιοδική παρουσίαση με θέμα το Πεκίνο. «Για πρώτη φορά θα “μεταφερθούν” εκτός Κίνας τρία ολόκληρα διαμερίσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους Ελληνες να δουν πώς ζούσε ο αυτοκράτορας Τσιανλόνγκ τον 17ο αιώνα» σχολίασε ο κ. Παντερμαλής, επισημαίνοντας πως η έκθεση θα περιλαμβάνει 154 έργα τα οποία προέρχονται από το Palace Museum, αλλά και τα ιδιωτικά διαμερίσματα του αυτοκράτορα.

Εγκαίνια

Η εν λόγω έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρέχουσα περιοδική παρουσίαση με θέμα τα Ελευσίνια Μυστήρια θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, από τους 1.666.286 επισκέπτες το 74%, δηλαδή οι 1.237.287, ήταν μεμονωμένοι, ενώ οι ομάδες (το 26%) αντιστοιχούσαν σε 428.999 επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα εισιτήρια δωρεάν εισόδου που κόπηκαν για το διάστημα αυτό αντιστοιχούν σε 636.957 επισκέπτες (δηλαδή στο 38%).

Το 2018 ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό για το μουσείο, μια και η χρονιά, όπως υποστήριξε ο κ. Παντερμαλής, σημαδεύτηκε από δύο μεγάλα γεγονότα: την έναρξη των εργασιών στην ανασκαφή που βρίσκεται κάτω από τον χώρο του μουσείου και τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου.
«Ελπίζουμε πως του χρόνου τέτοιο καιρό, στα 10α γενέθλιά μας, ο χώρος αυτός θα είναι διαθέσιμος για το κοινό. Είμαστε σε φάση κατασκευών και η βασική μας επιθυμία είναι η περιήγηση να γίνει σε ένα επίπεδο, χωρίς σκαλοπάτια. Θα έχουμε εξέδρες και πασαρέλες» υποστήριξε ο κ. Παντερμαλής, τονίζοντας πως σε καλό δρόμο βρίσκεται και το Ψηφιακό Μουσείο, αφού το υλικό και το περιεχόμενο του οργανισμού περνάει σταδιακά στο διαδίκτυο. «Το πολιτιστικό ίδρυμα συνεχίζει να δουλεύει και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επισκεπτών του» κατέληξε ο ίδιος.
Χθες το βράδυ το μουσείο γιόρτασε τα εννιά χρόνια του με μια μεγάλη συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων, αλλά και με ελεύθερη είσοδο στους χώρους από τις 20.00.

Keywords
Τυχαία Θέματα