Τουρκία: Εσπασε το μπλόκο και παίρνει τελικά τα F-35!

Τουρκία: Εσπασε το μπλόκο και παίρνει τελικά τα F-35!21.06.2018Ειδήσεις

Παραλαμβάνει σήμερα τα υπερσύγχρονα μαχητικά παρά τι αντιδράσεις Κογκρέσου και ΝΑΤΟ

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τα πρώτα υπερσύγχρονα (και σχεδόν αόρατα από τα ραντάρ) μαχητικά αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighters παραλαμβάνει σήμερα η Τουρκία, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την εξοπλιστική κούρσα του με τις «ευλογίες» του

Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προχώρησε τελικά με το θέμα της πώλησης των αεροπλάνων στην Αγκυρα παρά την αντίθεση του Κογκρέσου και του ΝΑΤΟ.

Η παραλαβή θα γίνει κατά τη διάρκεια τελετής διοργανωμένης από τη Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας. Εν μέσω δριμείας επιδείνωσης των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον, το Κογκρέσο και κυρίως η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών είχε επιχειρήσει να εμποδίσει την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αγοραπωλησίας. Το νομοθετικό σώμα είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες για την προγραμματισμένη αγορά των ρωσικών S-400 από την Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι το καθεστώς που η κυβέρνηση Τραμπ εξοπλίζει εξακολουθεί να κρατά φυλακισμένο έναν Αμερικανό πολίτη, τον πάστορα Αντρέ Μπράνσον.

Οι εκκλήσεις της Γερουσίας πάντως δεν βρήκαν ευήκοα ώτα, η συμφωνία προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί και η παράδοση των πρώτων αεροσκαφών γίνεται σήμερα, ενώ ακόμα δεν έχουν ησυχάσει οι τουρκικές αντιδράσεις για το επιχειρούμενο μπλόκο του Κογκρέσου.

Την ίδια ώρα έγινε χθες γνωστό από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας ότι σχεδόν 1.500.000 Τούρκοι του εξωτερικού ψήφισαν για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Ο αριθμός θεωρείται ρεκόρ, καθώς 1.490.000 Τούρκοι πολίτες προσήλθαν στα τουρκικά προξενεία από τις 7 Ιουνίου ως το βράδυ της Τρίτης, την ώρα που στις προηγούμενες εκλογές (Νοέμβριος 2015) ψήφισαν 1.300.000 Τούρκοι του εξωτερικού, ενώ στο δημοψήφισμα της περσινής χρονιάς 1.400.000.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι 3.047.000 Τούρκοι. Επειδή όμως ο «σουλτάνος» δεν συνηθίζει να αφήνει τα πράγματα στην... τύχη, αίσθηση έχει προκαλέσει στη γείτονα ότι 30.000 Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία έλαβαν τους τελευταίους μήνες με έγκριση της κυβέρνησης την τουρκική υπηκοότητα, αλλά και το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Κυριακής!

Keywords
Τυχαία Θέματα