Ταμεία: Στις 120 δόσεις και χρέη άνω των 50.000 ευρώ

Ταμεία: Στις 120 δόσεις και χρέη άνω των 50.000 ευρώ21.06.2018Οικονομία

Οι προϋποθέσεις για ένταξη οφειλετών στη ρύθμιση, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων δύνανται, εφεξής, να εντάσσονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (του νόμου 4469/2017) ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 50.000 και έως 120.000 ευρώ, προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που, πλέον, έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Υπό προϋποθέσεις θα δίνονται λύσεις και

για ποσά άνω των 125.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, στη συγκεκριμένη ρύθμιση πλέον μπορούν να ενταχθούν -και- οφειλές οι οποίες διαμορφώθηκαν ή βεβαιώθηκαν το 2017 (αντί του 2016 που ίσχυε έως σήμερα).
Επίσης, προβλέπεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και της ΑΑΔΕ δύνανται να προτείνουν λύσεις και για οφειλέτες με συνολικά χρέη άνω των 125.000 ευρώ. Οι ρυθμίσεις για ποσά άνω του ποσού αυτού, σύμφωνα με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, θα είναι εξατομικευμένες και εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι δόσεις θα καθορίζονται με βάση καθαρά οικονομικά στοιχεία και δύνανται να φτάνουν έως τις 120. Βασική προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης, αναλαμβάνοντας το κόστος, να προσκομίζει αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

Ο εμπειρογνώμονας μπορεί να είναι φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον πέντε χρόνια και να διαθέτει άδεια ασκήσεως Οικονομολογικού Επαγγέλματος ή άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τάξης Α΄ ή να είναι νομικό πρόσωπο (εάν η αξιολόγηση βιωσιμότητας και το σχέδιο υπογράφονται από φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τα προβλεπόμενα προσόντα).

Για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη προαφαιρούνται από το χρέος το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι σύμφωνο με όσα ορίζονται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς επίσης να μην προκαλεί δυσμενέστερη οικονομική θέση για το ΚΕΑΟ ή την ΑΑΔΕ, θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Το ΚΕΑΟ και η ΑΑΔΕ δεν θα προτείνουν ρυθμίσεις όταν:
1) Η προς ρύθμιση συνολική οφειλή υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη υπερβαίνει το 20πλάσιο αυτής και
2) Η προς ρύθμιση συνολική οφειλή υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη υπερβαίνει το 15πλάσιο αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα