Ηχος και μελωδίες των Ανωγείων στην Αθήνα

Ηχος και μελωδίες των Ανωγείων στην Αθήνα14.05.2018Τέχνες

Διακεκριμένοι μουσικοί αλλά και έμπειροι οργανοποιοί μάς συστήνουν την παράδοση της Κρήτης στο «Στ. Νιάρχος» 26 και 27 Μαΐου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Από τα Ανώγεια... στα σαλόνια. Τα Ανώγεια «μετακομίζουν» για δύο ημέρες στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο ενός αφιερώματος

που παρουσιάζει τον ήχο και τις μελωδίες της μοναδικής αυτής γωνιάς της Ελλάδος.

Ο τίτλος του είναι «Ο ήχος των Ανωγείων» και θα περιλαμβάνει δύο συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν στις 26 και τις 27 Μαΐου. Διακεκριμένοι μουσικοί και έμπειροι οργανοποιοί από την κορυφή του Ψηλορείτη μάς συστήνουν την αστείρευτη παράδοση της Κρήτης, ενώ στο πλαίσιο του αφιερώματος μια έκθεση μουσικών οργάνων από οργανοποιούς του νησιού θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ και στο Vip Lounge της ΕΛΣ. Εκεί θα εκτεθούν και όργανα από το Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων Ερευνας και Τεκμηρίωσης Θύραθεν.

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα του αφιερώματος στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ θα εμφανιστούν ο δεξιοτέχνης μαντολινίστας Μιχάλης Κονταξάκης και ο βιρτουόζος της κιθάρας Χρίστος Τζιφάκης.

Το μαντολίνο

Το πρόγραμμα θα είναι βασισμένο στο μαντολίνο, εμπνευσμένο από ήχους της Κρήτης και του κόσμου, και θα περιλαμβάνει κομμάτια από τη Κρήτη -διασκευασμένα και μη, αλλά και συνθέσεις του Μιχάλη Κονταξάκη, ενός μουσικού που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και τη διεύρυνση του κρητικού παιξίματος στο μαντολίνο. Ο Χρίστος Τζιφάκης, από την άλλη, θα μας παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έναν νέο κύκλο κομματιών με τίτλο «Επιστροφή», που έχει συνθέσει και διασκευάσει με βασικό εργαλείο την κιθάρα. Τη δεύτερη ημέρα του αφιερώματος (27/5) θα εμφανιστούν οι σπουδαίοι Xylouris White, δηλαδή ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός και ως Ψαρογιώργης, και ο κορυφαίος Αυστραλός ντράμερ των Dirty Three Τζιμ Γουάιτ.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους «goatish» («κατσικίσια», δανεισμένη από τον τίτλο του πρώτου, εξαιρετικού δίσκου τους «Goats»), θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσουν την ατίθαση κατεύθυνσή της και το ελεύθερο πνεύμα της. Ο Ψαρογιώργης, ο γιος του Ψαραντώνη, και ο Γουάιτ συνδέονται με μια βαθιά φιλία τα τελευταία 25 χρόνια. Η κοινή μουσική πορεία τους άρχισε το 2014, όταν κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο «Goats», άλμπουμ που έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Το 2016 ακολούθησε ο δεύτερος δίσκος τους, ενώ πρόσφατα βγήκε το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ τους με τίτλο «Mother».

•Info: Οι συναυλίες αρχίζουν στις 20.30.

Keywords
Τυχαία Θέματα