Κάλπες και στην Ελλάδα θα στήσει ο «σουλτάνος»

Κάλπες και στην Ελλάδα θα στήσει ο «σουλτάνος»14.05.2018Παρασκήνιο

Kάλπες στην Ελλάδα και σε ακόμα 59 χώρες θα στήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των προγραμματισμένων για την 24η Ιουνίου βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που ελπίζει να ενισχύσουν τις εξουσίες του.

Οπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία, οι Τούρκοι

πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίσουν από τις 7 έως τις 19 Ιουνίου στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε 60 χώρες και 123 διπλωματικές Αρχές του εξωτερικού.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογικών κέντρων βρίσκεται στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 13 αντιπροσωπίες, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι ΗΠΑ με επτά αντιπροσωπίες. Ελλάδα, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Καναδάς διαθέτουν από τέσσερις αντιπροσωπίες, όπου θα στηθούν εκλογικά κέντρα. Η αποστολή των ψήφων στην Τουρκία θα γίνει αεροπορικώς ή με διπλωματικό courier, όπως έγινε και στις προηγούμενες εκλογές, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων θα πραγματοποιηθεί έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφοφορίας στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου.

Και ενώ ο «σουλτάνος» συνεχίζει τις επαφές του με ηγέτες του εξωτερικού, στο πλαίσιο εξομάλυνσης των ταραγμένων σχέσεων με τη Δύση, αναχωρώντας χθες για τη Βρετανία, όπου την Τρίτη θα συναντήσει την Τερέζα Μέι και τη βασίλισσα Ελισάβετ, χαρακτήρισε τη χώρα «στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει θέματα διμερών και περιφερειακών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν και, φυσικά, του Κυπριακού.

«Με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό θα συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και τρόπους ανάπτυξής τους, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ως χώρες-εγγυήτριες και οι δύο θα εξετάσουμε και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις ευρωπαϊκές σχέσεις. Επιπλέον, θα συζητήσουμε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για τη Μέση Ανατολή, ειδικά για τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν» είπε από το αεροδρόμιο, λίγο προτού αναχωρήσει για τη Βρετανία.

Ο Ερντογάν συνοδεύεται από έναν αριθμό υπουργών οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε προγραμματισμένο τουρκοβρετανικό φόρουμ.

Θεανώ Καρούτα

Keywords
Τυχαία Θέματα