Προσευχή-πρόκληση στην Αγια-Σοφιά

Προσευχή-πρόκληση στην Αγια-Σοφιά14.05.2018Παρασκήνιο

Οι Τούρκοι βεβήλωσαν για ακόμη μία φορά το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας.

Συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγια-Σοφιά και πραγματοποίησαν μουσουλμανική προσευχή τα ξημερώματα του Σαββάτου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Οργάνωσης Νέων της Ανατολίας, μιας οργάνωσης φανατικών ισλαμιστών. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πέρυσι, παραμονές της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Η ενέργεια αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να φανατίζει το

πλήθος και να καλεί σε εθνικιστικές εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να κερδίσει τα προνόμια του «σουλτάνου».

Οι Τούρκοι που συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγια-Σοφιά ήταν περίπου 2.500 και απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους ο επικεφαλής της οργάνωσης Σάλιχ Τουρχάν, αφού διάβασε το Κοράνι, απηύθυνε διάγγελμα προς το πλήθος καλώντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να ανοίξει την Αγια-Σοφιά ως τζαμί και όχι ως μουσείο που είναι τώρα. «Αν το τζαμί μας που βρίσκεται πίσω μας δεν λειτουργήσει, τότε δεν διαφέρει σε τίποτα από την πέτρα και την άμμο.

Για εμάς έχει αξία γιατί είναι τζαμί. Εμείς επ' ουδενί δεν δεχόμαστε να είναι μουσείο, αγαπητοί αδελφοί!» δήλωσε.

Ο λόγος της συγκέντρωσης, ωστόσο, όπως είπε ο Σάλιχ Τουρχάν, δεν ήταν μόνο η Αγια-Σοφιά, αλλά και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν θα το δεχτούμε»

Με έναν πύρινο λόγο δήλωσε: «Από την πλατεία εδώ, της Αγίας Σοφίας, σας λέμε ότι εμείς δεν θα δεχτούμε να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αυτά τα χώματα είναι χώματα Παλαιστινίων. Ωσπου να κατακτηθούν, εμείς θα συνεχίσουμε να πολεμάμε».

Η Οργάνωση Νέων της Ανατολίας προχώρησε σε ακόμη μία πρόκληση το Σάββατο μετά την προσευχή στην Αγια-Σοφιά. Οπαδοί της πήγαν σε γήπεδο της Νικομήδειας της Τουρκίας για να συμμετάσχουν στην αναπαράσταση της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης. Μία εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κόμμα της Ευημερίας και τον αρχηγό του Τεμέλ Καραμολάογλου, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα