Γιάννης Σμαραγδής: «Το χρέος μου το έχω κάνει!»

Γιάννης Σμαραγδής: «Το χρέος μου το έχω κάνει!»31.08.2018Πρόσωπα

Ο Γιάννης Σμαραγδής απαντά στους επικριτές, μιλά για τις εισπράξεις των ταινιών και τη δικαίωση (από ΗΠΑ) για τον «Καζαντζάκη»

Από την
Τεριάννα Παππά

Εχει χρησιμοποιήσει χιλιάδες... μέτρα φιλμ για να κάνει την αγάπη του πραγματικότητα και πάντα ξεκινά τις ταινίες του με την ίδια αγωνία, σαν να βγαίνει πρώτη φορά στο «πανί». Κι ας έχει ταξιδέψει

η φήμη του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή εκτός Ελλάδας. Κι ας υποκλίθηκαν οι Αμερικανοί στον «Καζαντζάκη» του, που θριάμβευσε στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Χιούστον των ΗΠΑ, κερδίζοντας τέσσερα βραβεία: καλύτερης ταινίας, μουσικής για τον Μίνω Μάτσα, φωτογραφίας για τον Αρη Σταύρου και βραβείο καλύτερου ηθοποιού στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την ερμηνεία του στον ρόλο του Καζαντζάκη.

Το δε τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι δόθηκε από επιτροπή κριτικών κινηματογράφου με πρόεδρο τον Nick Nicholson (κριτικός στο CNN).

Παρ' όλα αυτά, ο Γιάννης Σμαραγδής εξακολουθεί να είναι χαμηλών τόνων και δεν σταματά να ονειρεύεται την ημέρα που θα καθίσει και πάλι πίσω από την κάμερα, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη των γυρισμάτων του «Καποδίστρια», που είναι το επόμενο εγχείρημά του.

Δεν μπορεί, όμως, με τίποτα να συγχωρήσει τον άδικο πόλεμο που δέχτηκε από μερίδα ανθρώπων. «Δεν εξαφανίστηκα. Η προσπάθεια να εξοντωθώ δεν ευοδώθηκε» καταγγέλλει ο σκηνοθέτης, στη «δημοκρατία». Ο Γιάννης Σμαραγδής μιλά και για τον φύλακα άγγελό του, τη σύζυγο και συνοδοιπόρο του στις παραγωγές Ελένη Σμαραγδή. «Αν δεν ήταν η Ελένη, δεν ξέρω πού θα βρισκόμουν» παραδέχεται.

Το ταξίδι του διάσημου Κρητικού, που «κέρδισε» τους σινεφίλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνεχίζεται με τη μια βράβευση να διαδέχεται την άλλη.
Ετσι, την Κυριακή θα ακολουθήσει βράβευση στην Κρήτη, στις 8-9 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στη Χίο και μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, είναι η μεγάλη τιμητική εκδήλωση που γίνεται στην UNESCO, στο Παρίσι, όπου εκεί για έναν χρόνο ήταν ο ίδιος ο Καζαντζάκης - και «αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό». «Ο,τι στέλνεις εισπράττεις -φως και αγάπη- και έρχεται πίσω. Ενώ η ταινία τον Νοέμβριο θα παιχτεί στην Αυστραλία. Ο “Καζαντζάκης” δικαιώνεται» λέει ο δημιουργός.



Και μπορεί με τον «Ελ Γκρέκο», όπως είχε πει, να κόντεψε να πάει φυλακή, με τον «Καζαντζάκη» όμως τι έγινε; Κατάφερε να κόψει τα αναμενόμενα εισιτήρια; «Καλλιτεχνικά, ήρθε η δικαίωση στην Αμερική. Οικονομικά, καμιά από τις ταινίες που έχω κάνει δεν έχει αφήσει κέρδος. Αλλά δεν έχει σημασία. Οι καλλιτέχνες ζουν και αναπνέουν με την ψυχή τους. Η ψυχή τους πρέπει να είναι ήρεμη και αγαθή, και όχι με το στομάχι. Και είναι και ένα είδος χρέους. Εγώ το σινεμά το αντιλαμβάνομαι σαν μια υποχρέωση απέναντι στον πολιτισμό που με γέννησε. Ο,τι τίμημα έχει θα το καταβάλεις, και γι' αυτό δεν με ενοχλούν οι οργανωμένες επιθέσεις που κάνουν διάφοροι. Με ενοχλεί όταν στρέφονται ενάντια στους συνεργάτες μου, γιατί όλα πρέπει να έχουν ένα όριο. Το χρέος μου το έχω κάνει».

«Ψάχνω πρόσωπα για τον “Καποδίστρια”»

Οσο για την επόμενη παραγωγή του, που θα έχει ως κεντρικό ήρωα τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο Γιάννης Σμαραγδής αποκαλύπτει: «Το σενάριο έχει τελειώσει και, όπως φάνηκε απ' όταν έφτιαχνα τον “Καζαντζάκη”, ο κόσμος περίμενε για να δει τι ήταν αυτός ο άνθρωπος που μοιάζει σαν να έχει κάτι να τους πει - κάτι που δεν ξέρουν, όμως περιμένουν να το ακούσουν από αυτόν τον σπουδαίο και μεγαλύτερο πολιτικό που έβγαλε ποτέ η χώρα. Η ταινία θα δικαιώσει την αναμονή και δεν μπορείτε να διανοηθείτε τι πρόσωπο είναι αυτό. Θα γίνουν κάστινγκ από τη νέα σεζόν, αλλά έχω βρει τρία πρόσωπα: τον δολοφόνο του και τον άγγελό του, κι άλλο ένα πρόσωπο, που έχει σημασία για τη χώρα, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα. Εχουν αρχίσει να επικοινωνούν μαζί μου τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό για να παίξουν στην ταινία, γι' αυτό θα κάνουμε και οντισιόν στο εξωτερικό. Ολα θα πάνε καλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα