«Προϋπολογισμός χωρίς περικοπές συντάξεων»!

«Προϋπολογισμός χωρίς περικοπές συντάξεων»!31.08.2018ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορηματική δήλωση από τον Δραγασάκη με «πλάτες» από Ε.Ε.

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Για πρώτη φορά κυβερνητικό στέλεχος, και μάλιστα το πιο υψηλόβαθμο μετά τον πρωθυπουργό, δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε χθες κατηγορηματικά ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 δεν

θα εμπεριέχει περικοπή συντάξεων.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε στον Real fm 97,8 ότι «η επιβολή της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μέρος του 3ου Μνημονίου. Προέκυψε στη δεύτερη αξιολόγηση, που έλεγε το ΔΝΤ “δεν θα πιάσετε τους στόχους χωρίς περικοπή των συντάξεων”. Για να μην τιναχθεί στον αέρα η δεύτερη αξιολόγηση υποχρεωθήκαμε σε αυτό το βήμα». Πρόσθεσε δε πως «έχουμε επιχειρήματα, τεκμηριωμένα με αριθμούς, τα οποία δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων θα κάνει κακό. Η κυβέρνηση θα καταθέσει τα επιχειρήματα και θα πείσουμε ότι το μέτρο δεν βοηθάει και γι' αυτό δεν θα το κάνουμε. Ο Προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».

Ο Παππάς

Ανάλογο μήνυμα ανήρτησε στο twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αναφέροντας ότι η επιμονή του ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων δεν προκαλεί έκπληξη. «Εκπληξη, και μάλιστα αρνητική», τόνισε, «θα βιώσουν όσοι πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών, όταν επιτευχθεί η ανάσχεση του μέτρου».

Η αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών πηγάζει από τις συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες, με αρκετούς εκ των εταίρων να δέχονται ότι προεκλογικά ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ενδεχομένως, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να ανασταλεί. Αντιρρήσεις, αλλά όχι με την ίδια εμμονή, φαίνεται να εκφράζονται από το Βερολίνο και τις χώρες του Βίσεγκραντ.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν αρθούν οι αντιρρήσεις (κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου), η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου κατά τουλάχιστον έξι μήνες. Παράλληλα, θα θεσμοθετήσει τη χορήγηση επιδόματος «13ης σύνταξης» με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» την 1η Ιουλίου).

Keywords
Τυχαία Θέματα