Για το 2021 (και... βλέπουμε) το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Για το 2021 (και... βλέπουμε) το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο05.04.2019Οικονομία

«Μετάθεση», για έναν χρόνο αργότερα από τον προγραμματισμένο παίρνει ακόμη μία φορά η πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου...

...το οποίο θα συγκεντρώσει τη συνολική περιουσία, κινητή και ακίνητη, όλων των φορολογουμένων σε μια βάση δεδομένων, στοχεύοντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, του μαύρου χρήματος και γενικότερα της απόκρυψης εισοδημάτων.

Ειδικότερα, με βάση το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2019 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η υλοποίηση πλήρους e-περιουσιολογίου αναμένεται

να ολοκληρωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 που ήταν ο αρχικός στόχος. Στο ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει και αναφορά για θέσπιση νέας ρύθμισης για οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο, ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τα κρατικά έσοδα το τρέχον έτος είναι η πιθανότητα υιοθέτησης νέων ρυθμίσεων με αυξημένο αριθμό δόσεων (π.χ., 120 δόσεις), με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων για τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Παράλληλα, στο σχέδιο αναφέρονται κυοφορούμενες παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας και στο χαρτόσημο, καθώς και στο μέτωπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπως είναι η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος προβλέπει και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας μιας συνολικής πρότασης για την αναμόρφωση της φορολογίας χαρτοσήμου. Πρόκειται για υποχρέωση στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών για τη μεταμνημονιακή περίοδο και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή χαρτοσήμου, καθώς και την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας απόδοσης του τέλους στο Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα