Για την επόμενη αξιολόγηση πάνε τα μισά προαπαιτούμενα

Για την επόμενη αξιολόγηση πάνε τα μισά προαπαιτούμενα05.04.2019Οικονομία

Οι δανειστές ζητούν δεσμεύσεις για σειρά ζητημάτων που έχει «παγώσει» η κυβέρνηση. «Πράσινο φως» για το 1 δισ. στο Eurogroup

Ρεπορτάζ
Γ. Χατζηδημητρίου

Η σημερινή, άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών στο Βουκουρέστι αναμένεται να επικυρώσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Για να φτάσουμε έως εδώ, χρειάστηκε η πλευρά των δανειστών, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου,

οπότε ο «Ελληνας ασθενής» θα πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο πολιτικής επιείκειας. Κι αυτό, γιατί, από τα 16 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης μετά το τέλος των προγραμμάτων, στα μισά η χώρα δεν κατάφερε να περάσει τη βαθμολογική βάση. Τα υπόλοιπα μεταφέρονται στην τρίτη κατά σειρά αξιολόγηση και θα μας συνοδεύουν τους επόμενους μήνες. Αυτά είναι:

1 Νέα αναθεώρηση στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές (αναβάλλεται, όπως έγραψε η «δημοκρατία» προσωρινά, για πολιτικούς λόγους, επειδή θα ακριβύνουν περιοχές λαϊκής κατοικίας).

2 Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

3 Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες - «το μεγάλο δημοσιονομικό στοίχημα», σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

4 Εφαρμογή της μεταρρύθμισης στα προνοιακά επιδόματα.

5 Ολοκλήρωση του clawback στις δαπάνες υγείας, ειδικά για το φάρμακο.

6 Εφαρμογή του target model στην αγορά της ενέργειας. Περιλαμβάνει, όπως πιέζουν οι δανειστές, ιδιωτικοποίηση και υδροηλεκτρικών μονάδων. Το θέμα συζητήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που βρίσκονται στην Αθήνα για να διαμορφώσουν την ατζέντα της 3ης αξιολόγησης.

7 Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των μελών σε ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Υπερταμείο.

8 Ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΛ.ΠΕ. και μαρίνα Αλίμου.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σειρά αστερίσκων που σε άλλη περίπτωση θα ήταν «απευθείας κόκκινη κάρτα», προειδοποιεί ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την πρώτη κατοικία, διατηρώντας ζωηρές επιφυλάξεις ακόμα και για αυτόν τον μικρό αριθμό επιχειρηματικών δανείων που πρόκειται να ενταχθούν, όπως και για το ύψος της κρατικής επιχορήγησης(150.000.000 ευρώ φέτος και 200.000.000 ευρώ από του χρόνου), προκειμένου να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί ακόμα να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να υποβληθεί ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για τη συσσώρευση υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση σχετικής έκθεσης των δανειστών στις 5 Ιουνίου.

Εως τα μέσα του 2019 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επίσης ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του «νόμου Κατσέλη», προωθώντας νέο, ενιαίο πτωχευτικό νόμο για τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα αρμόδια στελέχη προετοιμάζουν πυρετωδώς προς το τέλος του μήνα μια νέα έξοδο στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να αποπληρωθούν έως 4 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - θέμα που θα τεθεί την προσεχή εβδομάδα στις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα