«Γάμο» αλά γερμανικά επιδιώκει ο Ερντογάν

«Γάμο» αλά γερμανικά επιδιώκει ο Ερντογάν27.09.2018Ειδήσεις

Ο «σουλτάνος» θέλει για σύμμαχο τη Μέρκελ. Το Βερολίνο ζητεί από την Αγκυρα να βάλει «κόφτη» στις προσφυγικές ροές προς την Ε.Ε.

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Είναι πλέον προφανές πως μετά τη συγκρουσιακή στάση που επέλεξε να κρατήσει απέναντι στις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά εναγωνίως «συμμάχους».

Συμμάχους

από τη μακροσκελή λίστα των χωρών με τις οποίες είχε φροντίσει επίσης να συγκρουστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν προκειμένου να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η Γερμανία, με την οποία τώρα ελπίζει να τα βρει ξανά, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα αύριο, Παρασκευή.

«Η Γερμανία έχει συμφέρον από μια ισχυρή Τουρκία» έγραφε χθες η «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Ωστόσο η εφημερίδα έκανε σαφή τη θέση του Βερολίνου: «Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει τώρα να προχωρήσει σε απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

Ισορροπίες

Οι Γερμανοί έχουν πάντα στο μυαλό τους το γεγονός πως η ανοχή τους απέναντι στον «σουλτάνο» ισορροπεί με το ότι η Αγκυρα αποτελεί τον «κόφτη» των προσφυγικών ροών από τα ανατολικά.

Οι Τούρκοι βέβαια το γνωρίζουν αυτό και γι' αυτό έμμεσα, όπως λένε αναλυτές, «ίσως επιχειρήσουν και μέσω του Προσφυγικού να ξεπεράσουν την οικονομική ασφυξία που τους βασανίζει».

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εργαλεία για να βγάλει μια οικονομία 80.000.000 πολιτών από το τέλμα. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα έτσι ώστε γερμανικές εταιρίες να επενδύσουν στην Τουρκία» σημείωνε με νόημα η «FAZ», εξηγώντας ότι η κρίση στη χώρα «δεν επιλύεται μόνο με ξένα κεφάλαια. Η Τουρκία χρειάζεται και ένα ισχυρό στήριγμα στο εξωτερικό. Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την Ε.Ε. (...) Είναι στο χέρι της Αγκυρας λοιπόν να συνεχίσει στον δρόμο που είχε ξεκινήσει κάποτε, για παράδειγμα στη δημιουργία κράτους δικαίου».

Ανάλογη ήταν και η θέση χθες του Γιοχάνες Χαν, του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης, που έσπευσε να κόψει κάθε συζήτηση περί χορήγησης «δανείων» στην Τουρκία.

Η ουσία είναι πως ο Ερντογάν στη Γερμανία δεν θα γίνει δεκτός με τιμές «σουλτάνου», αν και θα επιδιώξει να συμπεριφερθεί ως τέτοιος.
Ηδη χθες επιβεβαιώνονταν οι πληροφορίες που ήθελαν την Ανγκελα Μέρκελ να μην παρευρίσκεται στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ το βράδυ της Παρασκευής προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του - αν και η Μέρκελ βάσει προγράμματος θα συναντήσει τον Ερντογάν δύο φορές στο πλαίσιο συνομιλιών.

Στο μεταξύ, νέο ράπισμα στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας επέφερε ο οίκος Moody's, υποβαθμίζοντας εννέα τουρκικές τράπεζες.

Τα μαζεύουν τώρα οι Τούρκοι για την προσβολή στον Τραμπ

Να τα... μαζέψει σε σχέση με την αποχώρηση Ερντογάν από την αίθουσα της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την ώρα της ομιλίας Τραμπ, επιχείρησε χθες ο ανταποκριτής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Daily Sabah» Ραγίπ Σοϊλού.

O Σοϊλού έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έφυγε από την αίθουσα επειδή ανέβηκε στο βήμα ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά επειδή ήθελε να προετοιμάσει τη δική του ομιλία! Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες είχαν αργότερα μια σύντομη συνομιλία λίγο μετά την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, για πρώτη φορά μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Αγκυρας και Ουάσινγκτον για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον στην Τουρκία. Παρά τις αβρότητες αυτής της συνάντησης, ωστόσο, και τη θερμή χειραψία των δύο ανδρών, ο Ερντογάν, διαδεχόμενος στο βήμα της συνέλευσης τον Τραμπ, δεν δίστασε να καταγγείλει τη χρήση των κυρώσεων ως «όπλων» και την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους αντάρτες στη Συρία, τους εμπορικούς πολέμους και τον προστατευτισμό.

Επανερχόμενος χθες στο θέμα του Αμερικανού ιερωμένου, ο «σουλτάνος» έστειλε την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας ότι για το ζήτημα θα πρέπει να αποφανθεί η τουρκική Δικαιοσύνη. «Η τουρκική Δικαιοσύνη και όχι οι πολιτικοί θα αποφασίσουν για την τύχη του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ζητώντας για ακόμη μία φορά την έκδοση του Γκιουλέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα