Πλησιάζει το μετεωρολογικό «τέρας»

Πλησιάζει το μετεωρολογικό «τέρας» 27.09.2018Ρεπορτάζ

Ποιες περιοχές θα πληγούν από έντονα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο

Από τον
Στάθη Βασιλόπουλο

Στον μεσογειακό κυκλώνα, που αναμένεται να «επισκεφθεί» το Σαββατοκύριακο τις περιοχές της νότιας Ελλάδας, έχουν στρέψει το βλέμμα τους οι μετεωρολόγοι. Πρόκειται για ένα βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά (απουσία μετωπικών επιφανειών, θερμός πυρήνας και σφοδροί άνεμοι στην περιφέρειά του), το οποίο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα

δημιουργηθεί αύριο πάνω από το νότιο Ιόνιο και θα κατευθυνθεί προς τη χώρα μας.

«Είναι ένα φαινόμενο που δεν παρουσιάζεται συχνά και θα φέρει στο πέρασμά του πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθεί ανατολικά και θα επηρεάσει την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Η επίδραση του κυκλώνα θα γίνει αισθητή το Σάββατο και κυρίως την Κυριακή» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το πιο πρόσφατο βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά κοντά στην περιοχή μας ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο στη νότια Ιταλία. Ομάδες Ιταλών μετεωρολόγων το ονόμασαν Numa, ενώ στην Ελλάδα βαφτίστηκε Ζήνων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οπως επισημαίνει ο κ. Καντερές, «ο κυκλώνας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα συνοδεύεται από έντονα φαινόμενα».

Ο καιρός θα παραμείνει και σήμερα έντονα φθινοπωρινός, με βροχοπτώσεις σε Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο και στα νότια νησιωτικά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 10 μποφόρ, όμως στη διάρκεια της ημέρας θα εξασθενήσουν. Την εικόνα του σημερινού καιρού συμπληρώνουν οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στα βόρεια, στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Στην Αττική θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, αλλά η μετεωρολογική αστάθεια θα συνεχιστεί στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το Σαββατοκύριακο ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και η ένταση των φαινομένων -που πάντως θα είναι αρκετά πιο ήπια σε σχέση με αντίστοιχα που εκδηλώνονται στον Ατλαντικό Ωκεανό- θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κυκλώνα. Το σύστημα της ατμοσφαιρικής αυτής διαταραχής με τα ως τώρα δεδομένα θα «περιπλανηθεί» ανοιχτά του νοτίου Ιουνίου και θα περάσει τη Δευτέρα αρκετά εξασθενημένο νότια της Κρήτης.

Χιόνια σε Ολυμπο και Νυμφαίο

Χιόνισε στη βόρεια Ελλάδα! Στα λευκά ντύθηκαν οι κορυφές του Ολύμπου, ενώ και στο Νυμφαίο της Φλώρινας έπεσαν οι πρώτες νιφάδες! Η απότομη μεταβολή του καιρού και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας «μεταφράστηκαν» σε κάποιες περιοχές σε πρώιμη χιονόπτωση. Στον Ολυμπο, σε ύψος 2.650 μέτρων, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας έπεσε κάθετα στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από τρία έως πέντε εκατοστά!

Πάντως, ο διαχειριστής του καταφυγίου «Χρήστος Κάκαλος» Αλέξανδρος Στύλλας υποστήριξε ότι δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να χιονίζει στο ψηλότερο βουνό της χώρας τον Σεπτέμβριο. «Η μέρα ξεκίνησε με τα πρώτα χιόνια της σεζόν. Είναι συνηθισμένο για τα υψηλά επίπεδα του Ολύμπου να χιονίζει τέτοια εποχή και η διαφορά θερμοκρασίας των πόλεων με το βουνό είναι 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω» τόνισε ο κ. Στύλλας. Εκτός από τον Ολυμπο, και οι κάτοικοι στο Νυμφαίο της Φλώρινας είδαν χθες τα ξημερώματα τις πρώτες νιφάδες χιονιού, ενώ η θερμοκρασία στον παραδοσιακό οικισμό έπεσε στον 1 βαθμό Κελσίου.

Απαγορευτικό στα πελάγη, παραλίγο δράμα σε δημοτικό

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να χτυπά σχεδόν όλη τη χώρα η κακοκαιρία «Ξενοφών», με κύρια χαρακτηριστικά τους «τρελούς» ανέμους, που στα πελάγη φτάνουν και τα 10 μποφόρ, και τη «βουτιά» του υδραργύρου σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Οι ισχυροί άνεμοι άρχισαν να δείχνουν τα... δόντια τους από το βράδυ της Τρίτης και χθες δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, δεμένα παρέμειναν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια στα περισσότερα πορθμεία (Πέραμα - Παλούκια, Αρκίτσα - Αιδηψός, Ρίο - Αντίρριο, Πρίνος - Καβάλα, Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη). Στα νησιά του Αργοσαρωνικού προσέγγιζαν μόνο υδροπτέρυγα, ενώ από τον Βόλο στις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονταν μόνο με πλοία συμβατικού τύπου. Χθες στη Μύκονο, στην Τήνο και την Ανδρο οι μαθητές δεν πήγαν στα σχολεία, που έβαλαν λουκέτο, με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών και την αποφυγή ατυχημάτων, ενώ θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά.

Την ίδια μέρα, σε σχολείο στο Καματερό «άγιο» είχαν οι μαθητές του 2ου δημοτικού και οι δάσκαλοί τους, καθώς τη στιγμή που έκαναν μάθημα ο δυνατός αέρας «ξερίζωσε» ένα από τα στέγαστρα του κτιρίου, το οποίο «προσγειώθηκε» στον εξωτερικό χώρο. Εξάλλου, το απόγευμα της Τρίτης στον Σαρωνικό, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, «θύμα» των δυνατών ανέμων έπεσε ένα ιστιοφόρο σκάφος, πάνω στο οποίο επέβαιναν εννέα τουρίστες. Τελικά, με την επέμβαση του Λιμενικού οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Πειραιά. Τέλος, περισσότερες από 80 ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για κοπές δένδρων στην Αττική από το πρωί της Τρίτης έως το μεσημέρι της Τετάρτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα