Περιοδεία Κοτζιά σε Αλβανία - Σκόπια εν όψει... Ε.Ε.!

Περιοδεία Κοτζιά σε Αλβανία - Σκόπια εν όψει... Ε.Ε.!27.09.2018Πρόσωπα

Επισκέψεις σε Αλβανία και Σκόπια με στόχο τη βοήθεια για την ευρωπαϊκή προσέγγισή τους αποφάσισαν ο Νίκος Κοτζιάς και οι ομόλογοί του υπουργοί Εξωτερικών των Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας στο πλαίσιο τετραμερούς συνάντησής τους στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

στη Νέα Υόρκη.

«Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας πρώτα απ' όλα για τη σταθεροποίηση της περιοχής μας» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, γνωστοποιώντας ότι στις αρχές του 2019 θα γίνει και κοινή επίσκεψη των ΥΠΕΞ των τεσσάρων βαλκανικών χωρών σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η πρωτοβουλία αυτή ακολούθησε τη συνάντηση που είχε ο Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουές Μίτσελ, όπου η «θερμή ζώνη» της ανατολικής Μεσογείου, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Αλλωστε ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί ξανά στην Ουάσινγκτον τον ερχόμενο Δεκέμβριο και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Διπλωματικές πηγές επισήμαιναν τη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο πλαίσιο του «ελληνοαμερικανικού στρατηγικού διαλόγου» στον οποίο είχαν συμφωνήσει από τον περασμένο Μάιο Κοτζιάς και Πομπέο. Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε επίσης και με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Επίσης, σήμερα αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της κοινοπραξίας Total-Exxon Mobil - Ελληνικά Πετρέλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα