Εξωδικαστικός μηχανισμός με εξωφρενικές καθυστερήσεις

Εξωδικαστικός μηχανισμός με εξωφρενικές καθυστερήσεις23.07.2018Οικονομία

Από τις 32.895 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν, τελείωσαν μόλις 59 υποθέσεις. Προβληματική η λειτουργία και για ελεύθερους επαγγελματίες

Μπορεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού να συμπληρώνει σε λίγες ημέρες έναν χρόνο λειτουργίας, τα αποτελέσματα όμως κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά χαρακτηρίζονται.

Από τις 32.895 επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί, ολοκληρώθηκαν μόλις 59 υποθέσεις, ενώ στη φάση

διακανονισμού χρεών με τους πιστωτές βρίσκονται μόνο 1.189 επιχειρήσεις. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και για την πλατφόρμα των ελεύθερων επαγγελματιών, που άνοιξε τον Φεβρουάριο.

Η προβληματική λειτουργία του μηχανισμού αποτυπώνεται άλλωστε στις συνεχείς αλλαγές τις οποίες κάνει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να διευρύνει τα κριτήρια υπαγωγής και να απλοποιήσει τις διαδικασίες για τους ενδιαφερομένους. Εως το τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και αποφάσεων, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου θα υλοποιείται αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε από τον Σεπτέμβριο να είναι πιο ευέλικτη η ένταξη στον εξωδικαστικό.

Στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναμένουν επιτάχυνση των διαδικασιών μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για μείωση των δικαιολογητικών. Σύμφωνα με τη γραμματεία, τα 24 από τα 27 δικαιολογητικά που απαιτούνται για τον εξωδικαστικό υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα.

Λύση

Πέρα απ' αυτό, στη ρύθμιση εντάσσονται πλέον και τα χρέη επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017 (αντί για το τέλος του 2016, όπως προβλεπόταν αρχικά), ενώ δόθηκε λύση στο θέμα των ομόρρυθμων εταίρων, οι οποίοι μπορούσαν μεν να ρυθμίσουν χρέη των επιχειρήσεών τους, αλλά όχι και προσωπικές οφειλές. Οσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν χρέη έως 125.000 ευρώ προς την Εφορία και άλλα 125.000 ευρώ για τα Ταμεία. Αν έχουν χρέη άνω των 125.000 ευρώ, τότε ακολουθούν την πλήρη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως και οι επιχειρήσεις.

Μένει να δούμε στην πράξη αν αυτές οι αλλαγές θα αλλάξουν την εικόνα του εξωδικαστικού μηχανισμού, επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Μέχρι σήμερα, από τις 1.189 αιτήσεις επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε διακανονισμό, οι 353 αφορούν διμερείς διαπραγματεύσεις, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 50. Οι υπόλοιπες 836 είναι εκείνες που απαιτούν πολυμερείς διαπραγματεύσεις. Από αυτές, οι 347 έχουν ανατεθεί σε διαμεσολαβητές, με μόλις 9 να έχουν ολοκληρωθεί.

Οι συνολικά περατωθείσες 59 υποθέσεις έχουν τελειώσει με διαγραφές και διακανονισμούς χρεών. Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τις 1.481 αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν διακανονιστεί συνολικά 53 υποθέσεις, 42 με ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και 13 προς την Εφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα