Η «απόβαση» της Εφορίας στα νησιά για έξτρα έσοδα!

Η «απόβαση» της Εφορίας στα νησιά για έξτρα έσοδα!23.07.2018Οικονομία

Σε πλήρη εξέλιξη το καλοκαιρινό σχέδιο της ΑΑΔΕ. Μπαρ, εστιατόρια, καντίνες σε παραλίες -και όχι μόνο- βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ελέγχων

Το ετήσιο «σαφάρι» της για έσοδα στα ελληνικά νησιά έχει ξεκινήσει και φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εν μεσώ τουριστικής περιόδου, για να ρίξει «καμπάνες» στους γνωστούς υπόπτους φοροδιαφυγής

Μπαρ, εστιατόρια, καντίνες σε παραλίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ελέγχων, αλλά

δεν είναι οι μοναδικοί «στόχοι» των εφοριακών. Από τα καραβάκια που εκτελούν ημερήσιες εκδρομές σε νησιά έως τα VIP μέσα μεταφοράς και από τα ξενοδοχεία έως τα βενζινάδικα, η παρουσία τους στην αγορά είναι παραπάνω από αισθητή.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ελεγκτές προσποιούνται τους τουρίστες-πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι επιχειρηματίες είναι επιρρεπείς σε παραβάσεις και ποιοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Αυστηρά πρόστιμα

Για φέτος έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 70.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις ΔΟΥ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 20% αυτών, καθώς και 4.000 στοχευμένοι έλεγχοι από τις Υπηρεσίες Ερευνας - Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα διενεργηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα πρόστιμα είναι αυστηρά για όσους πιαστούν χωρίς να έχουν κόψει αποδείξεις, καθώς, με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει, φθάνουν τα 5.000 ευρώ, ενώ επιβάλλονται προσωρινά «λουκέτα», ακόμη και ποινικές διώξεις.
Ειδικότερα, οι παραβάτες που θα εντοπίζονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις θα τιμωρούνται με άμεσο κλείσιμο των καταστημάτων τους για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής θα υποχρεώνονται να βάλουν «λουκέτο» για τέσσερις ημέρες και σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του «λουκέτου» θα κλείνουν για 10 ημέρες.

Οι έλεγχοι από κοινού με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αποτελούν βασικά όπλα της Φορολογικής Διοίκησης για την επίτευξη των στόχων συλλογής των εσόδων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Φέτος, οι ευρύτεροι στόχοι της ΑΑΔΕ αφορούν:
1. Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων Φορολογικής Διοίκησης 36,259 δισ. ευρώ και Τελωνειακής Διοίκησης 13,090 δισ. ευρώ.
2. Εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης και εισπραξιμότητα 24% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.
3. Εισπράξεις έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Τελωνειακής Διοίκησης τουλάχιστον 30.000.000 ευρώ.
4. Συνολικό ποσό εισπράξεων της Ειδικής Μονάδας Εισπράξεων 645.000.000 ευρώ από μεγάλους οφειλέτες και από στοχευμένες δράσεις.
5. Διεύρυνση του ποσοστού οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στο 59% των φορολογουμένων, στους οποίους, εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπάρχει η σχετική δυνατότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα