Σκόπια: Η τρίτη «μάχη» για το δημοψήφισμα

Σκόπια: Η τρίτη «μάχη» για το δημοψήφισμα23.07.2018Πρόσωπα

Τα πολιτικά κόμματα στα Σκόπια δεν μπορούν να τα βρουν ούτε καν στο δημοψήφισμα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να υπογράψει τη συμφωνία προδοσίας των Πρεσπών και την υπερασπίζεται με θέρμη.

Επειτα από δύο αποτυχημένους γύρους συζητήσεων,

αναμένεται να γίνει σήμερα και τρίτος μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, προκειμένου να ορίσουν την επιτροπή δημοψηφίσματος και το ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση του λαού των Σκοπίων το φθινόπωρο.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ (φωτό) να συναντηθεί με τον Αλί Αχμέτι του DUI, τον Χρίστιαν Μιτσκόσκι του VMRO-DPMNE και τον Μπιλάλ Κασάμι του Besa. Αντικείμενα της συζήτησής τους, η σύνθεση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής και το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Ηδη, την Παρασκευή υπήρξε η δεύτερη κατά σειρά αποτυχημένη προσπάθεια να τα βρουν τα κόμματα της γειτονικής χώρας, αφού ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE (που αντιδρά στη συμφωνία), αποχώρησε.

Μένει επίσης να διευκρινιστούν η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, το κατά πόσον θα έχει δεσμευτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και το ερώτημα που θα τεθεί. Ο Ζόραν Ζάεφ προκρίνει το εξής: «Συμφωνείτε με την υποψηφιότητα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και Ελλάδας;» Το VMRO-DPMN, ωστόσο, που παίρνει «γραμμή» από τον πρόεδρο της χώρας Ιβανόφ, αντιδρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα