Δέκα χρόνια μνημόσυνα με δόσεις

Δέκα χρόνια μνημόσυνα με δόσεις29.01.2018Ρεπορτάζ

Ξεχωριστά τίμησαν τον Χριστόδουλο πνευματικά παιδιά και αρχιεπίσκοπος

Μνημόσυνο σε δύο δόσεις για τον μακαριστό Χριστόδουλο. Το πρωί του Σαββάτου, τα πνευματικά παιδιά του και δεκάδες απλοί πιστοί έκαναν λειτουργία στο Α' Νεκροταφείο και, αμέσως μετά, τρισάγιο στον ολάνθιστο τάφο του μακαριστού, ενώ ο διάδοχός του επέλεξε να πάει... μόνος του το μεσημέρι.

Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των δύο ξεχωριστών μνημοσύνων έχει παγιωθεί, ωστόσο φέτος, που συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού, θα έπρεπε

η μνήμη του να τιμηθεί όπως της αρμόζει, σε μια κίνηση που όχι μόνο θα έδειχνε την ενότητα, αλλά θα ανεδείκνυε και τη συνέχεια στη διοίκηση της Εκκλησίας. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες του μακαριστού που και ομαλά εντάχθηκαν και ανελίχθηκαν επί ημερών του Ιερωνύμου.

Το πρωί του Σαββάτου, στον Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α' Νεκροταφείο τελέστηκαν η θεία λειτουργία και στη συνέχεια το μνημόσυνο από τα πνευματικά παιδιά του μακαριστού. Προεξήρχε ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ενώ συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγος, Σύρου Δωρόθεος, Κερκύρας Νεκτάριος, Κορίνθου Διονύσιος και Βρεσθένης Θεόκλητος. Παρόντες ήταν και πολλοί κληρικοί που υπηρέτησαν στο πλευρό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αλλά και λαϊκοί συνεργάτες του.

«Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τιμούσε τα πρόσωπα της Εκκλησίας, τους αγίους της. Εκτιμούσε το πατροπαράδοτο σέβας, δηλαδή την εκκλησιαστική παράδοση, και καλούσε τους πιστούς τα αντλήσουν από αυτήν έμπνευση, παρηγοριά, παραδείγματα, ενίσχυση και αγωνιστικότητα» είπε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. Εκατοντάδες ήταν οι απλοί άνθρωποι που παρέστησαν για να αποτίσουν τον δικό τους, προσωπικό φόρο τιμής στην πληθωρική προσωπικότητα του μακαριστού, συμβολικά, με ένα λουλούδι.

Λίγες ώρες αργότερα, τρισάγιο στον τάφο του Χριστοδούλου τέλεσε ο διάδοχός του. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε «να δώσει ο Θεός σε όλους μας υγεία, δύναμη, φώτιση, ώστε να συνεχίσουμε να τον αγαπάμε και ό,τι καλά έργα έχει αρχίσει να τα προχωρήσουμε και να προσπαθήσουμε ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος και ποτέ διχασμένος».

Keywords
Τυχαία Θέματα