Ο Ενιαίος Φόρος στα Ακίνητα έχει γονατίσει τους ιδιοκτήτες

Ο Ενιαίος Φόρος στα Ακίνητα έχει γονατίσει τους ιδιοκτήτες 29.01.2018Οικονομία

ΠΟΜΙΔΑ: Ενας στους τέσσερις δεν μπορεί να τον πληρώσει λόγω φοροεπιδρομής

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Ενας στους τέσσερις ιδιοκτήτες ακινήτων έχει γονατίσει από τη φοροεπιδρομή στην περιουσία του και δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει τον φετινό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπως προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η έρευνα παρουσιάστηκε προχθές στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο

της ΠΟΜΙΔΑ και δείχνει ότι το 25,4% των ιδιοκτητών δεν θα μπορέσει να καταβάλει το βαρύ χαράτσι στα ακίνητα, ενώ το 38,3% θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στη φορολογική αυτή υποχρέωση. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν οδηγηθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πως όταν ρωτήθηκαν τι θα κάνουν στο μέλλον αν δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, το 15,8% απάντησε ότι θα προσπαθήσει να τα πουλήσει σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας τους, το 33,4% σε τιμή ίση με την αντικειμενική, ενώ το 8,6% θα αφήσει να κατασχεθούν από το Δημόσιο!

Ακόμα ένα εύρημα που αναδεικνύει την έκταση της κρίσης στην αγορά ακινήτων είναι ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε από το 81,6% το 2006 στο 73,9% σήμερα. Μάλιστα, το 49% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κανείς σπίτι, παρά να διαθέτει δικό του, και 6 στους 10 ιδιοκτήτες κρίνουν ασύμφορο το να διαθέτει κανείς ακίνητα για να τα νοικιάζει. Επιπλέον, το 28,7% των ιδιοκτητών αγόρασε ακίνητο με δάνειο και εξ αυτών το 24% δεν εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του. Το ποσοστό εκείνων που πληρώνουν κανονικά έχει μειωθεί στο 76% σήμερα, από 83,5% το 2012.

Σύμφωνα με την έρευνα, εκείνοι που σκοπεύουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο την επόμενη διετία έχουν τριπλασιαστεί σήμερα σε σχέση με το 2006, φτάνοντας το 33% από 12,3%. Αντιστρόφως ανάλογη, βεβαίως, είναι η εξέλιξη του ποσοστού των υποψήφιων αγοραστών: από το 53,5% το 2009, σήμερα έχουν συρρικνωθεί στο 20,3% του πληθυσμού.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ασυνέπεια στην πληρωμή μισθωμάτων για επαγγελματικά ακίνητα είναι μεγάλη και φτάνει το 48,9%, ενώ για διαμερίσματα και μονοκατοικίες περιορίζεται στο 37,6% και στο 20%, αντιστοίχως. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, παρατηρείται σημαντική βελτίωση συγκριτικά με το παρελθόν, χάρη στις γενναίες μειώσεις των μισθωμάτων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ξεπέρασαν ακόμα και το 40%.

Παραδιάς: Να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις-ανάσα

Τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να ανασάνουν οι χειμαζόμενοι από την κρίση και την υπερφορολόγηση ιδιοκτήτες ακινήτων ανέδειξε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς από το βήμα του 35ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ομοσπονδίας.
Ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι «τυχόν μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) θα δώσει τη χαριστική βολή όχι μόνο στη μεγάλη, αλλά κυρίως στη μεσαία ιδιοκτησία και θα εκθέσει χιλιάδες φορολογουμένους σε αστικούς και ποινικούς κινδύνους».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και δίνει τρίμηνη παράταση για τη διόρθωση λαθών που έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο σε περιοχές όπου είχαν οριστικοποιηθεί οι κτηματογραφήσεις πριν από μία πενταετία είναι ανεπαρκέστατη.

Τα κυριότερα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ είναι: ένας φόρος στα ακίνητα (αντί τριών), που θα αποδίδεται στους δήμους, κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και του ΤΑΠ, μείωση τιμών ζώνης και συντελεστών εμπορικότητας, μειωτικός συντελεστής 0,50 για τα κενά κτίσματα, καθιέρωση ενδιάμεσου κλιμακίου 25% στη φορολογία μισθωμάτων ετήσιου ύψους 12.000-25.000 ευρώ και κατάργηση του κλιμακίου 45%.

Keywords
Τυχαία Θέματα