ΤτΕ: Αυξημένο κατά 496,7 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο
Τα 3 δισ. ευρώ άγγιξε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο του 2025, αυξημένο κατά 496,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, καθώς οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση και ταυτόχρονα οι εισαγωγές άνοδο. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 8,9% (‑3,8% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,6% (3,3% σε σταθερές τιμές).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών ελαττώθηκε, λόγω της μείωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών αλλά και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,1%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων συρρικνώθηκε κατά το ήμισυ περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, αντανακλώντας πρωτίστως την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και δευτερευόντως τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε άνοδο το Μάρτιο του 2025, ως αποτέλεσμα της αύξησης των καθαρών πληρωμών στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.
Το α΄ τρίμηνο του 2025, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 707,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2024 και διαμορφώθηκε σε 4,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, καθώς η μείωση των εξαγωγών υπερέβη αυτή των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2% (αύξηση 0,8% σε σταθερές τιμές), με τις εισαγωγές να καταγράφουν μικρή μείωση κατά 0,2% (-0,2% σε σταθερές τιμές). Ωστόσο, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 4,2%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 3,0% (5,6% και 2,0% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών συρρικνώθηκε, λόγω του περιορισμού του πλεονάσματος σε όλα τα επιμέρους ισοζύγια και κυρίως στα ισοζύγια μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 4,4%.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος το α΄ τρίμηνο του 2024, λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε το α΄ τρίμηνο του 2025 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2024, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης και της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βιολογική χωρίς Γεωτεχνικούς;
- Εξετάσεις στα Λύκεια: «Έπεσε» η Τράπεζα Θεμάτων – «Προσωρινή δυσλειτουργία», λέει το υπουργείο Παιδείας
- Γιαούρτι & Επιδόρπια Γιαουρτιού: Η αγορά «ζυμώνεται» με υγεία, πρωτεΐνη και καινοτομία
- Υποσχέσεις και αποζημιώσεις
- NBG Securities: Θετικά μηνύματα από τα αποτελέσματα των τραπεζών – Άρχισε καλά το 2025 – Εφικτοί οι φετινοί στόχοι
- NBG Securities: Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες μετά το πρώτο τρίμηνο
- Δημήτρης Τσιτσιράγκος: «Η Alpha Bank δημιουργεί αξία για την κοινωνία και για τους Μετόχους μας»
- Πετρέλαιο: Εκτιμήσεις για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών στη νοτιοανατολική Τουρκία
- Τι αλλάζει στους μικρούς οικισμούς – Ρυθμίσεις για τα «μπλοκαρισμένα» οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων
- ΤτΕ: Αυξημένο κατά 496,7 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- ΤτΕ: Αυξημένο κατά 496,7 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο
- Υπουργείο Παιδείας: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας
- ΑΑΔΕ: Τελεσίγραφο στους μεγαλοοφειλέτες – Ρυθμίστε τα χρέη σας για να μην μπείτε στη «μαύρη λίστα»
- Nvidia: «Αποτυχία» οι έλεγχοι εξαγωγών για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα
- Google: Πώς το «γκουγκλάρισμα» θα αλλάξει ριζικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
- Προ των πυλών νομοθετική ρύθμιση για τη δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
- Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ στους μεγαλοοφειλέτες: Ρυθμίστε τα χρέη σας για να μην μπείτε στη «μαύρη λίστα»
- ΔΥΠΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 100 νέες θέσεις σε πυρόπληκτους Δήμους
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- ΤτΕ: Αυξημένο κατά 496,7 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο
- Υπουργείο Παιδείας: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας
- Προ των πυλών νομοθετική ρύθμιση για τη δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
- ΔΥΠΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 100 νέες θέσεις σε πυρόπληκτους Δήμους
- Google: Πώς το «γκουγκλάρισμα» θα αλλάξει ριζικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
- Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ στους μεγαλοοφειλέτες: Ρυθμίστε τα χρέη σας για να μην μπείτε στη «μαύρη λίστα»
- ΑΑΔΕ: Τελεσίγραφο στους μεγαλοοφειλέτες – Ρυθμίστε τα χρέη σας για να μην μπείτε στη «μαύρη λίστα»
- Nvidia: «Αποτυχία» οι έλεγχοι εξαγωγών για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα
- Καιρός: Καλοκαίρι μέχρι το Σάββατο με σκόνη και 30άρια
- Η Τουρκία θέλει να φτιάξει νέο πυρηνικό σταθμό – Το πλάνο για την Ανατολική Θράκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εμπλοκή στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ σε απάτες ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
- Ηράκλειο: Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται το νεογέννητο που πέταξε η μητέρα του στα σκουπίδια
- ΔΥΠΑ: Αιτήσεις για 100 θέσεις απασχόλησης σε πυρόπληκτους δήμους της Αττικής
- Intralot: Δεν είμαστε σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά στην Αυστραλία
- Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση 13.940 νέων γεωργών από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
- Γιατροί της ΠΦΥ καταγγέλλουν υποβάθμιση του ρόλου τους
- Πάνω ο τουρισμός αλλά δεν σώζει το ισοζύγιο!
- Χρηματιστήριο: Ήπιο profit taking μετά τα νέα υψηλά
- Μίλα λιγότερο! Επίδρασε περισσότερο!