Χάσαμε το... τρένο της ΕΚΤ για την εξαγορά του χρέους μας

Χάσαμε το... τρένο της ΕΚΤ για την εξαγορά του χρέους μας14.12.2018Οικονομία

Χάσαμε το... τρένο της ΕΚΤ για την εξαγορά του χρέους μας

Τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ στο τέλος του έτους αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για την Ελλάδα

πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χάνει, όπως όλα δείχνουν, οριστικά την ευκαιρία να ενταχθεί το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα εξαγοράς. Αλλωστε η Φρανκφούρτη είχε εξαρχής διαμηνύσει ότι μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου και την επιλογή της κυβέρνησης να απορρίψει την προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης, που πρότεινε η ΕΚΤ, δεν υπήρχε περίπτωση να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα, εκτός εάν η αυτοτελής αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους από την τράπεζα είναι θετική. (Ο ESM θα επαναξιολογήσει την κατάσταση το 2032.)

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από ομόλογα που ωριμάζουν για μεγάλο διάστημα μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της. Ομως, και στην περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Ελλάδα θα καταφέρει να αναβαθμίσει την αξία των ομολόγων της, προκειμένου να προλάβει να αξιοποιήσει, έστω και ασθμαίνουσα, τα πλεονεκτήματα της νέας περιόδου.

Εξίσου σημαντική όμως, αναφορικά με το επικείμενο εγχείρημα εξόδου της χώρας στις αγορές, είναι η ξεκάθαρη προειδοποίηση Ντράγκι για τον κίνδυνο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ενδεικτικό ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2018 και το 2019 στο 1,9% και 1,7% αντίστοιχα, από 2% και 1,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο.

Γ.Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα