«Συνεχίζεται» ο ν. Κατσέλη με παγίδες και αβεβαιότητα

«Συνεχίζεται» ο ν. Κατσέλη με παγίδες και αβεβαιότητα14.12.2018Οικονομία

Διαβεβαιώσεις ότι και μετά το νέο έτος τα «κόκκινα» νοικοκυριά θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις για τη ρύθμιση

Του
Β. Παπακωνσταντόπουλου

Aίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 μπορούν να καταθέτουν οι πολίτες. Αυτό υπογράμμισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία ανοιχτή διαπραγμάτευση για το νέο πλαίσιο προστασίας των πιο αδύναμων και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

«Συνεχίζεται η διαδικασία, αλλά τι θα γίνει όταν φτάσει κάποιος στο δικαστήριο αυτό είναι κάτι το οποίο θα επιλυθεί τις επόμενες μέρες» είπε ο κ. Κουρμούσης σε εκδήλωση της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και τη νέα χρονιά αίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα το πετύχουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο προστασίας όταν το δικαστήριο ελέγξει την αίτησή τους. Γιατί αλλιώς βρίσκονται στον «αέρα». Ακόμα μία παγίδα βρίσκεται στα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, τα οποία ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Κάποιος οφειλέτης μπορεί να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο και με τα ισχύοντα όρια να δικαιούται προστασία, αν όμως αυτά μειωθούν, αυτόματα θα πετιέται εκτός ρύθμισης.

Διαπραγματεύσεις

Το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, δανειστών και τραπεζών για το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Οι τράπεζες πιέζουν για μείωση της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα μπορεί να προστατευτεί από τον νόμο κάτω από τα 100.000 ευρώ από 180.000 που είναι σήμερα για τον άγαμο, γεγονός που θα θέσει εκτός νόμου μεγάλο αριθμό δανειοληπτών οι οποίοι δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να καταθέσουν αίτηση. Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΠΟΙΖΩ, λόγω της έλλειψης άλλων πολιτικών για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης ο νόμος Κατσέλη αποτέλεσε το μοναδικό αποτελεσματικό καταφύγιο των καταναλωτών για τη ρύθμιση των χρεών τους και την προστασία της κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, δυστυχώς ορισμένοι κύκλοι τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να απαξιώσουν τον νόμο Κατσέλη, με βασικό επιχείρημα ότι δήθεν ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αρκούν, ωστόσο, και τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τους δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στον νόμο για να αντιληφθεί κανείς ότι όχι μόνο δεν γίνεται κατάχρηση ή υπέρχρηση του νόμου Κατσέλη, αλλά η αξιοποίησή του είναι μετριοπαθής. Αντιθέτως, εξαιτίας της εγκατάλειψης της στήριξης της εφαρμογής του είναι στην πράξη σύνηθες να εκδηλώνονται σήμερα στρεβλώσεις που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των πραγματικά υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις διαδικασίες του.

Τόνισαν επίσης πως σήμερα η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιτακτική όσο ποτέ, δεδομένου ότι η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας έχει αποτύχει παταγωδώς, οι ρυθμίσεις που παρέχουν οι τράπεζες δεν είναι ούτε ρεαλιστικές ούτε βιώσιμες, ενώ αρχίζουν να οργιάζουν πλέον στη χώρα μας οι πλειστηριασμοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα