Γιατί ακούμε τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά; Η δύναμη που ασκεί η μουσική στο μυαλό και τα συναισθήματα μας

13:06 10/8/2022 - Πηγή: iPop

Το να ακούμε τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά είναι κάτι που απολαμβάνουμε πολλοί από εμάς. Και ενώ οι λόγοι είναι πολλοί και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: η καλή μουσική αξίζει να ακούγεται εκατοντάδες φορές. Πολύ απλά γιατί μερικά κομμάτια δεν παλιώνουν ποτέ. Και όπως δεν βαριέσαι ποτέ το αγαπημένο σου τζιν, το μέρος ή το φαγητό σου, έτσι και το να έχεις μερικά αγαπημένα κομμάτια είναι απολύτως λογικό.

Η επίδραση που μπορεί να ασκήσει η μουσική επάνω μας είναι τεράστια

και συχνά επηρεάζει την ψυχολογία μας ή διογκώνει ακόμα περισσότερο τα συναισθήματά μας. Ξέρουμε πολύ καλά τα κομμάτια που θα επιλέξουμε ν’ ακούσουμε όταν είμαστε χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι ή όταν θέλουμε να βυθιστούμε στη στεναχώρια και στη μοναξιά.

Η μουσική μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που εργάζεσαι και να σε κάνει πιο παραγωγική από ποτέ!

Γιατί επιλέγουμε να ακούμε τα ίδια τραγούδια σε επανάληψη χωρίς να τα βαριόμαστε;UnsplashΟι άνθρωποι έχουν μια ισχυρή σύνδεση με τη μουσική

Η μουσική έχει συσχετιστεί με την απελευθέρωση ντοπαμίνης, την ορμόνη της χαράς. Έτσι, ακούγοντας ένα τραγούδι που μας αρέσει, ενεργοποιείται η αίσθηση αυτή στον εγκέφαλό μας, η οποία μπορεί να μας κάνει να εθιστούμε με αυτό το τραγούδι. Αυτό που κάνει τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα είναι ότι ο εγκέφαλός μας εξακολουθεί να απελευθερώνει μια δόση ντοπαμίνης ακόμα κι αν το τραγούδι μας προκαλεί συναισθήματα λύπης.

Τα τραγούδια συνδέονται με γεγονότα από το παρελθόν μας

Έχεις παρατηρήσει ότι κάποια τραγούδια δεν τα βαριόμαστε ποτέ; Έχει αποδειχθεί πως αν άκουγες αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού γεγονότος στη ζωή σου, θα παραμείνει «κολλημένο» στον εγκέφαλο σου.

Η ψυχολογία που κρύβεται πίσω από το γιατί μερικά τραγούδια δεν τα βαριέσαι ποτέ είναι το ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ συνειρμικός από τη φύση του, γι’ αυτό η μουσική μπορεί να του θυμίζει μια ευτυχισμένη στιγμή που θέλει να ξαναζήσει.

Το γέλιο είναι η μουσική της ψυχής.. Εσύ πόσο συχνά την ακούς;

Είναι πιασάρικα

Πολλά τραγούδια γράφονται με βάση την ψυχολογία μας. Συχνά περιλαμβάνουν διάφορες τεχνικές για να τραβήξουν την προσοχή μας και να γίνουν πιο πιασάρικα. Για παράδειγμα, τα ρεφρέν με πιο εμφανή χρήση οργάνων μπορεί να μας κάνουν να θέλουμε να τα τραγουδήσουμε δυνατά. Τα πιασάρικα κομμάτια λοιπόν προσκολλάνε στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να θέλουμε να τα ακούμε σε επανάληψη.

Πολλές επιχειρήσεις μάλιστα, χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή, προσθέτοντας τραγούδια στις διαφημίσεις τους, έτσι ώστε να τα συσχετίσουν με τα προϊόντα τους. Το κομμάτι θα συνεχίσει να παίζει στο μυαλό μας, κάτι που θα μας θυμίζει την επωνυμία της εταιρείας την επόμενη φορά που θα βρεθούμε για ψώνια.

Στους ανθρώπους αρέσει να γνωρίζουν τους στίχους

Είναι γνωστό ότι σε πολλούς αρέσει να τραγουδούν τους στίχους των τραγουδιών, έχοντας την αίσθηση πως το ζουν καλύτερα. Αυτός είναι ο λόγος που ακούγοντας ένα κομμάτι για δεύτερη ή τρίτη φορά είναι πάντα καλύτερο από την πρώτη. Ως άνθρωποι, στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμάμε το γνώριμο από το άγνωστο, και οι μουσικοί στίχοι δεν αποτελούν εξαίρεση.

Χρειάζεται λιγότερο ψάξιμο

Η εύρεση της μουσικής που μας αρέσει μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη διαδικασία, ειδικά αν είμαστε επιλεκτικοί με τα ακούσματά μας. Και δεδομένου ότι ζούμε σε έναν κόσμο με γρήγορους ρυθμούς, το να αφιερώνουμε χρόνο στη μουσική εξερεύνηση δεν είναι τόσο εύκολο. Πολλοί άνθρωποι λοιπόν απλώς συνεχίζουν να ακούν το ίδιο τραγούδι ή την ίδια playlist γιατί απλά τους είναι πιο οικείο.

Αυτά είναι τα 13 διαφορετικά συναισθήματα που μας ξυπνά η μουσική

Η μουσική είναι μέρος της ταυτότητάς μας

«Αυτό είναι το κομμάτι μου!» Σου ακούγεται οικεία αυτή η φράση; Μάλλον θα έχεις ακούσει πολλές φορές τους φίλους σου να το λένε. Μπορεί να το έχεις πει και εσείς δεκάδες φορές στο παρελθόν. Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέοι, ταυτίζονται στενά με έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη με αποτέλεσμα να ακούνε επανειλημμένα τα τραγούδια του.

Ουσιαστικά, αν το καλοσκεφτείς, τα τραγούδια είναι όλα εκείνα τα λόγια που δεν είπαμε ποτέ και που κάποιος, που βρέθηκε σε παρόμοια θέση με τη δική μας, κατάφερε να τα βάλει κάτω και να δημιουργήσει τέχνη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί ακούμε τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά; Η δύναμη που ασκεί η μουσική στο μυαλό και τα συναισθήματα μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα