Ταραχή στους ζυθοποιούς για τα μέτρα (;) εξόντωσης

Ταραχή στους ζυθοποιούς για τα μέτρα (;) εξόντωσης14.12.2018Πρόσωπα

«Αγνοια» δηλώνει το υπ. Οικονομικών

Αναταραχή στη ζυθοποιία της χώρας προκάλεσαν χθες πληροφορίες περί ύπαρξης σχεδίου αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου παραγωγής μπίρας με επαχθείς όρους για τις μικρές μονάδες.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν λόγο για σχέδιο απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και γυρίζει τον κλάδο έναν αιώνα πίσω, στο βασιλικό διάταγμα του 1923. Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σχέδιο και δηλώνει ανοιχτό σε

διάλογο με τους φορείς.

Οι παραγωγοί, από την πλευρά τους, επιμένουν πάντως ότι το υπουργείο προωθεί ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχου στα ζυθοποιεία και μια σειρά από προσκόμματα στην παραγωγή ζύθου, που απειλούν τη λειτουργία μικρών και μεγάλων ελληνικών ζυθοποιείων.

Οι αλλαγές

Για παράδειγμα, ενώ έως σήμερα δεν υπήρχε ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου, πλέον θέτει ως όριο τα 1.000 λίτρα, τη στιγμή που τουλάχιστον το 50% των υφιστάμενων νομίμως λειτουργούντων μικροζυθοποιείων έχει ζυθοβραστήριο μικρότερου όγκου. Μια τέτοια πρόβλεψη θα καταστρέψει οικονομικά πολλές επιχειρήσεις και θα τις αναγκάσει ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να επενδύσουν σε μεγαλύτερο σύστημα ζυθοβραστηρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες έχουν αρχίσει τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία.

Οπως επισημαίνουν οι ζυθοποιοί, ουσιαστικά ένα τέτοιο μέτρο θα αναστείλει την ανάπτυξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας συνολικά, ενώ τίθεται θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης. Η Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών δηλώνει αιφνιδιασμένη από το ασφυκτικό χρονικό διάστημα διαβούλευσης για ένα νομοθέτημα που θα καθορίσει το μέλλον της εγχώριας παραγωγής ζύθου, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του και την έναρξη διαβούλευσης από μηδενική βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα